Nagyvilág europoli

Hiába akarta kihúzatni Orbán és Morawieczki, benne maradt a gender a portói uniós nyilatkozatban

Luis Vieira / POOL / AFP
Luis Vieira / POOL / AFP

Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki mégsem tudta kihúzatni a gender kifejezést az uniós kormányfők által aláírt portói kötelezettségvállalásból, írja a Hvg.hu

Az unió pénteken kezdődő portói szociális csúcstalálkozóján az EU vezetői egy nyilatkozatban kötelezték el magukat a szolidaritás és az esélyegyenlőség mellett a koronavírus-járványból való kilábalás során.

A nyilatkozat korábbi tervezetében az szerepelt, hogy az EU „elő fogja mozdítani a nemek közötti egyenlőséget”, a Reuters birtokába jutott újabb, verzió azonban már kerüli ezt a kifejezést, és úgy fogalmaz: „Fokozni fogjuk a diszkrimináció leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, és aktívan dolgozunk a nemek közötti különbségek megszüntetésén… és az egyenlőség előmozdításán.”

A gender szó a szövegben végül háromszor is szerepel, ugyan nem pont abban a részben, ahonnan kivetették volna, de közvetlenül előtte külön pontban írnak arról, hogy dolgoznak a nemek közötti egyenlőségen, és itt a gender szót használják. Egyébként a kifogásolt mondatba bekerült az is, hogy egyenlő bánásmódot akarnak nyújtani a migrációs hátterű embereknek is.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik