Nagyvilág

Dagad a botrány Arthur medve lelövése miatt

AGENT GREEN / Maszol
AGENT GREEN / Maszol
Orvvadászat és engedély nélküli fegyverhasználat gyanújával vizsgálódnak.

Miután egy Ausztriában élő liechtensteini herceg engedély nélkül kilőtte Arthurt, Románia legnagyobb medvéjét, átírták a vonatkozó jogszabályt – írja a Maszol.ro Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterre hivatkozva. A kilövési engedély az eddigi 60, helyett  csak 15 napig érvényes, és a vadat csak a kilövését kérvényező vadásztársaság tagja terítheti le.

Mint mondta, az Arthur medvét leterítő herceg sem vadászhatott volna egyedül, az ozsdolai vadásztársaság munkatársainak el kellett kísérniük őt. Tánczos Barna közölte: személy szerint nem tudja, a vadászatot kifejezetten Arthur kilövésére vagy egy másik medvéére szervezték, ennek vizsgálata még tart.

Arthur trófeája az országban maradt, mivel a törvény nem teszi lehetővé az elszállítását – tette hozzá.

Emlékeztetett rá, a medvék nagy gondot jelentenek Romániának, idén egy, tavaly 12, két éve 9 ember halt meg medvetámadás miatt. 

Több bűnügyi eljárás indult

A Kovászna megyei ügyészség átvette a kilőtt kapitális példány ügyét a rendőrségtől. Orvvadászat és engedély nélküli fegyverhasználat gyanújával vizsgálódnak, de a rendőrség is eljárást indított, mert Arthurt természetvédelmi területen lőtték ki.

Az ügyet kirobbantó romániai Agent Green szervezet, valamint az osztrák VGT szerint Arthurt nem lehetett összetéveszteni a problémás anyamedvével. Az ügyben két vizsgálatot indított a környezetvédelmi minisztérium is.

Magasra vezethetnek a szálak

Alina Mungiu Pippidi politológus szerint a szálak messzire nyúlhatnak, magasrangú tisztséget betöltő emberek állhatnak a  botrányos vadászat mögött. Nemcsak az a problémás, hogy a liechtensteini herceg engedély nélkül lőtte ki Románia legnagyobb medvéjét, de a karanténszabályt is kijátszotta – írja a Transindex.

A politikai elemző nyilvánvalónak nevezte, hogy kegyben akarták részesíteni. Emlékeztetett rá, Lichtenstein adóparadicsom, ahol sokan mossák tisztára pénzüket, a hercegi család befektetési alapja befektet Romániában, ahol egy bankjuk is van. Szoros kapcsolatokra utal az is, hogy a herceg apjának egyesület kitüntette Klaus Johannis államfőt.

Egy történet egy bankárról, aki szakmáját tekintve orvos, és aki még ráadásul herceg is, és aki megvásárolja magának azt a privilégiumot, hogy trófeákra vadászhasson. Nem csoda, hogy a sztori elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét

– mondta a politológus.

Mihai Goțiu környezetvédelmi aktivista, egykori szenátor szerint még a fedősztori sincs rendben, amivel magyarázni próbálják Josef-Emanuel Leopold Marie von und zu Liechtenstein trófeavadászatát. Mint mondta, bocsos anyamedvére sem adható kilövési engedély. Ha egy ilyen nagyvad okoz károkat, azt adott területrről elszállítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik