Nagyvilág koronavírus

WHO: az oltást követő influenzaszerű megbetegedés várt mellékhatás

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik albizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus elleni oltások kockázat/előny mérlege továbbra is kedvező, miután felülvizsgálta a beoltott egészségügyi dolgozóknál jelentkező, influenzaszerű megbetegedéssel kapcsolatos jelentéseket - közölte hétfőn honlapján a WHO az MTI szerint.

A Vakcinabiztonsági Globális Tanácsadó Bizottság (GACVS) megállapította, hogy az influenzaszerű megbetegedés tünetei általánosságban nem mások, mint az oltás után várható immunválaszok, és a Covid-19 elleni vakcináról szóló újabb jelentésekben foglaltak megfelelnek az oltóanyagok várt mellékhatásainak – áll az ENSZ egészségügyi szervezetének a közleményében.

A WHO GACVS bizottságának Covid-19 albizottsága február 25-én tartott virtuális ülést, hogy a több országból érkezett jelentések alapján felülvizsgálják a koronavírus ellen beoltott egészségügyi dolgozóknál tapasztalt influenzaszerű betegséggel kapcsolatos információkat és adatokat.

Az albizottság megállapította, hogy hasonló tüneteket észleltek a klinikai kísérletek során az oltást követő első néhány napban. A tünetek között fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, láz és borzongás szerepelt. A legtöbb tünet mérsékelt volt, és néhány napon belül megszűnt. Az oltásnak ezek a várt mellékhatásai a fiataloknál (55 év alattiak) valamivel gyakoribbak voltak, mint az idősebb beoltottak körében.

Az albizottság a rendelkezésre álló információk tudományos felülvizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy az influenzaszerű megbetegedéssel járó tünetek az oltást követő várható immunválaszok. A Covid-19 elleni vakcinákról szóló legfrissebb jelentések megfelelnek a vakcinák profiljában szereplő mellékhatásoknak, és a beoltottak valamennyit jól viselték.

Ennek megfelelően a bizottság megállapította, hogy a Covid-19 elleni védőoltások előny/kockázat aránya továbbra is kedvező, és egyelőre nem javasol semmilyen ajánlást a vakcinák biztonságosságának felülvizsgálatával kapcsolatban.

Azt viszont javasolják, hogy azokat, akik megkapják az oltást, előzetesen tájékoztassák a várható mellékhatásokról. Egyidejűleg ezeket a tüneteket kezelni kell, szükség esetén orvosi tanács alapján.

Minden országban külön is figyelni kellene az oltóanyagok biztonságosságát, és az egyes védőoltásoknak megfelelő kezelési rutint kialakítani – mutatott rá a WHO.

A GACVS-albizottság a jövőben is megvizsgálja a Covid-19 elleni minden védőoltás biztonságosságát, és szükség esetén módosítja az ajánlásait – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik