Nagyvilág europoli

Eleshet az EU-s újjáépítési alap forrásaitól a kormány, ha továbbra sem egyeztet Karácsonyékkal

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Telex cikke szerint levelet küldött az Európai Bizottság Karácsony Gergelynek és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesternek, amelyben világossá tették: nem hagyják annyiban, hogy kihagyták az önkormányzatokat a tervezésből. A lapnak Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviselet-vezetője nyilatkozott, aki szerint az Európai Tanácsban így megvétózhatják majd az Orbán-kormány pénzköltési terveit.

Karácsony és Trzaskowski január végén levélben tájékoztatták Ursula von der Leyent, hogy az uniós szabályokkal ellentétben a magyar és a lengyel kormány nem tárgyalt velük érdemben, így figyelembe sem vette városaik szükségleteit és fejlesztési terveit akkor, amikor az uniós helyreállítási alap (korábban Next Generation EU, vagy újjáépítési alap) pénzeinek elköltéséről döntött. Erre érkezett most válasz Von der Leyen kabinetfőnökétől.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az egyeztetéseknek tükröződnie kell majd a nemzeti prograAz mok végrehajtásában, tehát nem dönthet egyedül a kormány arról, hogy a nagyvárosokat, a fővárost, valamint a fejlesztésekben, újjáépítési tervekben érintett valamennyi önkormányzatot be kell vonni a folyamatba. „A Bizottság levele egyértelművé teszi, az uniós intézményrendszer nem engedheti meg magának, hogy a nemzeti kormányok homályos víziókat, ellenőrizhetetlen, senkivel sem egyeztetett elképzeléseket nyújtsanak be, valódi fejlesztési, újjáépítési tervek helyett” – mondta a Telexnek a levéllel kapcsolatban Jávor Benedek, aki szerint a következő hetekben a kormánynak bizonyítania kell majd, hogy minden érintett felet bevont a tavaly év végén bemutatott, ám máig csak vázlatos formában közzétett újjáépítési programja kidolgozásába, az egyeztetést pedig – mint a levél is mutatja – nem lehet majd elbliccelni.

Jávor szerint a szerint nem is csupán figyelmeztetési joga és kötelessége van a brüsszeli testületnek, de miután a Bizottság javaslatára az Európai Tanácsnak kell jóváhagynia minden egyes tagállam nemzeti fejlesztési terveit, Orbán Viktor még ott is szembesülhet egy vétóval.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik