Nagyvilág

Életben van Navalnij, átszállították egy Moszkvához közeli büntetőtelepre

MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az orosz hírügynökség egy helyi jogvédő szervezet tájékoztatására hivatkozott a cikkében, amely szerint a Vlagyimir körzetben található, Moszkvától nagyjából száz kilométerre fekvő Pokrov városba szállították Alekszej Navalnijt. Az itt található büntetőtelepen kell a politikusnak letöltenie a rá kiszabott mintegy két és fél éves szabadságvesztést – jelentette a RIA Novosztyi vasárnap.

Korábban Navalnijt ismeretlen helyre szállították, ami aggodalomra adott okot.

Kapcsolódó
Ismeretlen helyre szállították Navalnijt a börtönből
Valószínűleg egy börtöntelepre került az orosz ellenzéki.

A Vlagyimir Putyin államfő hangos bírálójaként számon tartott politikusnak először karanténba kell vonulnia a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedések keretében.

Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov arról számolt be a Twitteren, hogy senki nem kapott hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól, így nem is ismerik a politikus pontos hollétét még a családtagjai és az ügyvédjei sem.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik