Nagyvilág

Portugália megosztja a vakcináit volt gyarmataival

Portugália a koronavírus elleni teljes vakcinakészletének öt százalékát a portugál ajkú afrikai országoknak és a délkelet-ázsiai Kelet-Timor szigetországnak fogja küldeni az év második felében – jelentette be Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter szerdán.

A kicsivel több mint 10 milliós Portugália 35 millió adag oltóanyag vásárlására jogosult idén az Európai Unió vezetése által jóváhagyott keretrendszerben, ami jobbára ismétlő oltást, azaz kétadagos vakcinát jelent, így az országban több millió oltóanyag maradhat felhasználatlanul. A vakcinakészlet öt százaléka 1 millió 750 ezer dózist jelent.

A célországok csoportjába tartoznak Portugália korábbi afrikai gyarmatai: Angola, Mozambik, Zöld-foki Köztársaság, Bissau-Guinea, Egyenlítői-Guinea, valamint Sao Tomé és Príncipe.

Santos Silva külügyminiszter hangsúlyozta az újságíróknak hogy a vakcinák elosztása a fenti országok, valamint a délkelet-ázsiai Kelet-Timor között egy kétoldalú együttműködés része. A támogatáshoz tartozik az is, hogy a helyi egészségügyi dolgozókat betanítják az oltás beadására.

Az afrikai országok nehezen jutnak vakcinához az 1,3 milliárdos összlakosság részére, és eddig csak a kontinens néhány országa kezdte meg az oltások beadását.

Szerdán az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének COVAX elnevezésű globális vakcinaelosztó rendszerén keresztül kézbesítették a koronavírus elleni oltóanyagot Ghánába.
Az Európai Unió mint szervezet 500 millió eurót juttatott a COVAX programba

A nemzetközi oltakozás támogatása alapvető fontosságú a Covid-19-világjárvány felszámolásában

– húzta alá António Costa portugál miniszterelnök egy online rendezvényen.

A világ egyetlen országa sem érezheti magát biztonságban, amíg mindenki biztonságban nem lesz

– tette hozzá.

Portugália bejelentésére azt követően került sor, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a múlt héten hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak haladéktalanul el kell küldenie a szükséges mennyiségű vakcinát Afrikának, hogy beolthassák az ottani egészségügyi dolgozókat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik