Nagyvilág koronavírus

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

A WHO vészhelyzetet hirdetett a kínai koronavírus-járvány miatt

írja a BBC.

Nem azért, ami Kínában történik, hanem amiatt ami a többi országban

– indokolta a döntést az Egészségügyi Világszervezet elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus a genfi tanácskozás után.

A WHO-féle vészhelyzet arra is vonatkozik, hogy összehangolt, közös nemzetközi fellépésre van szükség, ezért életbe léptetik a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt. Ezenkívül a szervezet ajánlásokat fogalmazhat meg (pl. a közlekedést illetően), illetve nagyobb összegű pénzkerettel próbálhat segíteni a helyzet mielőbbi megoldásában.

 A szakértőkből álló független testület azt követően foglalt állást a nemzetközi vészhelyzet kihirdetéséről, hogy az összegyűlt bizonyítékok szerint már 18 országba terjedt át a vírus. A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, egyúttal méltatta a kínai hatóságoknak a járvány megfékezésére tett lépéseit. A koronavírus 8000 embert fertőzött meg eddig világszerte és több mint 170 halálos áldozatot szedett eddig a járvány.

A hvg.hu eközben felidézi: erre eddig öt alkalommal került sor: a sertésinfluenza 2009-es járványa, a Nyugat-Afrikában 2014-ben és a Kongóban 2019-ben tomboló ebola, a zikavírus 2016-os terjedése, valamint a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus 2014-es megjelenésekor.

Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő kórházi orvos fertőző osztályon fekvő betege mellett a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. A kínai egészségügyi hatóságok szerint eddig 170 ember halt meg a koronavírus új, először Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben, a fertőzöttek száma meghaladja a hétezret. A kórokozó a világ több országában megjelent.
MTI/AP/Chinatopix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik