Nagyvilág

Brexit: Manfred Weber új népszavazást akar

Szerinte a brexit eltereli a figyelmet a sorsdöntő EP-választásról.

Manfred Weber szerint újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az uniós tagság megszüntetéséről, éspedig sürgősen. Az Európai Néppárt (EPP) bajor csúcsjelöltje egy bajor regionális lap fórumán azt mondta, az idei történelmi jelentőségű választás az EU számára, de a brexit erről eltereli a figyelmet. A közösség jövőjéről szóló kérdések „feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt” – mondta.

Manfred Weber elképesztőnek nevezve, hogy a brexit elhúzódása miatt előfordulhat, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

Senkinek sem tudom megmagyarázni, miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból.

A briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. Szerinte a következő „logikus lépés egy újabb népszavazás lenne”, de erről a briteknek kell dönteniük. Az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti a tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből – emelte ki. (mti)

May szerint ki tudnak lépni a britek EP-választás nélkül
Ha május végéig megszavazzák a tervét.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Philipp Gülland

Ajánlott videó

Olvasói sztorik