Nagyvilág

Vörös riasztás az Agung vulkán kitörése miatt

Balin azonnali távozásra szólították fel a tűzhányó 8-10 kilométeres körzetében élőket.

A Bali szigetén lévő Agung szombat este egyszer, vasárnap pedig háromszor is kitört. Kráteréből a hamu mintegy négyezer méteres magasra lövellt fel, térségében sűrű, fekete füst gomolygott. Most szürke hamut szór a térségre és 12 kilométeres távolságból kisebb, szórványos robbanások hallatszanak.

A kráterből éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy bármikor újabb kitörések lehetnek – közölte az indonéz katasztrófavédelmi hatóság, amely a legmagasabb, négyes szintű, “vörös” riasztást adott ki a vulkánkitörés miatt, azonnali távozásra szólította fel a vulkán 8-10 kilométeres körzetében élőket.

A több mint 3 kilométer magas vulkán már szeptember közepén egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, akkor a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. Tevékenysége később alábbhagyott, ezért sokan visszatértek lakóhelyükre.

Bali nemzetközi repülőtere még működik, a füstfelhő egyelőre elkerüli.Az ausztrál Jetstar légitársaság ugyanakkor szombat este 9 járatot törölt. Emiatt utasok ezrei rekedtek a repülőtéren. A Jetstar vasárnap közölte, hogy járatai többségét elindítja, mivel vezető pilótái szerint biztonságos a repülés. Mindazonáltal arra figyelmeztettek, hogy gyorsan változnak a légköri viszonyok, ezért nem kizárt, hogy törölnek járatokat. Hétfőn újra megnyitották a forgalom előtt a szomszédos Lombok szigetének repterét, amelyet előzőleg a vulkán által kilövellt hamufelhő miatt kellett lezárni.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Akkor mintegy 1200 ember halt meg.  Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Made Nagi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik