Nagyvilág

Mugabe megkönnyezte a lemondását

De azóta már jobban van és már a jövőjét tervezi.

Könnyekkel küszködött és hadnagyai hűtlenségét emlegette fel Robert Mugabe volt zimbabwei elnök, amikor a hét elején beleegyezett abba, hogy lemond tisztségéről – írta a The Standard című lap vasárnapi kiadásában.

A Mugabe belső köréből származó források szerint a buzgó katolikus volt államfő kezében rózsafüzért tartva közölte hararei otthonában legközelebbi munkatársaival, hogy lemond. Az egyik jelenlevő szerint Mugabe azt mondta, „az emberek olyanok, mint a kaméleonok”.

Így örültek a zimbabweiek Mugabe bukásának
Örömünnep a parlamentben és az utcákon.

A Zimbabwét 37 éve irányító elnök – az alelnökének menesztését követő államcsíny után – végül kedd este, a parlamenthez eljuttatott levelében mondott le, miközben a képviselők éppen az alkotmányos eltávolítását célzó eljárást vitatták meg. Utódja Emmerson Mnangagwa, a hónap elején menesztett alelnök lett, aki pénteken tette le a hivatali esküt.

Az AFP francia hírügynökség megkereste Mugabe unokaöccsét, Leo Mugabét, aki elmondta: a volt államfő „kedélyes hangulatban” van, és „jól vette” a dolgok alakulását. Várja, hogy megkezdődjön az új élete, azt tervezi, hogy gazdálkodni fog és vidéki házában fog élni – árulta el Leo Mugabe.

Az unokaöcs azt is elmondta, hogy Grace Mugabe, a volt államfő felesége – aki egy ideig esélyes jelöltnek tűnt az utódlásra – most a Robert Mugabe Egyetem létrehozására fog összpontosítani.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Jekesai NJIKIZANA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik