Nagyvilág

A magyar nagykövetség szivárogtathatta ki, hogy az osztrák elnök idegesítőnek nevezte a miniszterelnököt

Az osztrák Standard szerint a magyar nagykövetségen keresztül szivároghatott ki egy beszélgetés leírata, amelyben a Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök 27 uniós ország diplomatáinak tart előadást a koalíciós tárgyalások menetéről. A beszélgetés azért kavart fel nagy port, mert Sebastian Kurzot idegesítőnek tartotta benne az elnök.

A Kronen Zeintung szerdán írta meg, hogy november 10-én a bécsi Imperial Hotelben Alexander Van der Bellen elnök azt mondta, Sebastian Kurzot egy „idegesítő fiatalembernek” tartja, aki „alig iszik alkoholt, nem dohányzik és kávét sem iszik”, de nagyon rugalmas, és mindig az EU-s mainstreamhez igazodik majd.

Van der Bellen beszélt a koalíciós tárgyalásokról is, amelyekben azt mondja, hisztéria, hogy ellenezné a szabadságpárt részvételét a kormánykoalícióban, de ha az FPÖ Harald Vilimskyt külügyminiszternek, Johann Gudenust pedig belügyminiszternek jelöli, biztosan visszautasítja őket.

Ezt az állítást később közleményben el is ismerte a köztársasági elnök, de azt visszautasította, hogy idegesítőnek nevezte volna Kurzot. Szerinte  profi és tapasztalt politikusként írta le. A hivatal vizsgálja, hogyan kerülhetett ki a beszéd, és itt merülhetett fel a magyar nagykövetség neve is. A Standard szerint a szivárogtatással a magyar nagykövetség képviselőjét gyanúsítják.

A zártkörű beszélgetésen a magyar nagykövetet valaki helyettesítette. A lap szerint a beszélgetésről készült jegyzőkönyv több kézen is átment, és mielőtt ausztriai helyzetjelentésként megküldték a magyar külügyminisztériumnak Budapestre, rosszul fordították le angolból és több helyen megváltoztatták az értelmét. Több nagykövet is panaszkodott arra, hogy mennyire más volt a kiszivárgott jegyzőkönyv, mint a valóság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik