Nagyvilág

Videón a szitává lőtt észak-koreai katona szökése

Az észak-koreai disszidens filmbe illő módon szökött meg hazájából tíz nappal ezelőtt. A demilitarizált zónán, a világ egyik legerőteljesebben őrzött határán keresztül autóval próbált meg átjutni Dél-Koreába, majd amikor a jármű felmondta a szolgálatot, futásnak eredt.

Az észak-koreai katonák alig pár méterről tűzet nyitottak rá, hét golyó találta el, de csak a határ túloldalán esett össze, ahova már nem mentek utána.

Ekkor – mint a hőkamerás felvételeken is látszik – három dél-koreai katona kúszott oda hozzá, és kimentették.

A szökevényt – akinek nevét és rangját nem hozták nyilvánosságra – helikopterrel szállították kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Az életveszélyen már korábban túljutott, mostanra azonban az eszméletét is visszanyerte, és úgy tűnik, fel fog épülni, ezért döntött úgy az ENSZ tűzszünetért felelős parancsnoksága, hogy nyilvánosságra hozzák a szökéséről készült drámai felvételeket.

A Dél-Koreában hősként ünnepelt dezertőr egyébként nem csupán a sérülései miatt volt rossz állapotban, orvosa azt nyilatkozta, hogy a gyomrában kizárólag kukoricamagvakat talált, illetve tizenkétféle parazitát, köztük egy 27 centis férget is.

Bár évente közel ezren szöknek át Dél-Koreába, a panmujoni határszakaszon azonban a hidegháború vége óta mindössze ketten próbálkoztak. Itt ugyanis a két ország katonái szemtől szemben állnak egymással, a terület pedig tele van drótkerítéssel és aknákkal.

Nem menstruálnak az észak-koreai katonanők
A legtöbb katonanőt akkora sokk éri, hogy megszűnik a menstruációjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik