Nagyvilág

Háborús veteránok százait fertőzhették meg gyilkos férgek

Több száz vietnami háborús veterán szervezetében találhattak otthonra lassan gyilkoló paraziták, amikor évtizedekkel ezelőtt Dél-Kelet-Ázsiában harcoltak – írja a Newsweek.

Az amerikai Veteránügyi Minisztérium által tavasszal elrendelt vizsgálat során szoros összefüggést találtak a veteránoknál kialakuló ritka rákos megbetegedések és a vietnami folyókban található élősködő laposférgek, a májmételyek között.

A kutatásvezető Sung-Tae Hong orvosszakértő szerint az 50 vérminta 20 százaléka pozitív vagy közel pozitív eredményt mutatott ki a májmétely antitestekre.

A parazita fertőzése világszerte megközelítőleg 25 millió embert érint és leginkább a folyóvíz és a nyers halak fogyasztásával lehet elkapni. Márpedig a vietnami háború idején gyakran előfordult, hogy az amerikai hadseregnek elfogyott a tartaléka és a folyóból ittak és halakat ettek.

A megfertőzött veteránoknál évtizedekig nem jelentkezik semmilyen tünet, majd később rendkívül ritka, de halálos epevezeték-daganatot diagnosztizálnak náluk.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik