Nagyvilág

Jeleket küldött az eltűnt tengeralattjáró

Az argentin haditengerészet eltűnt, San Juan nevű tengeralattjárójának tulajdonított hét, sikertelen műholdas hívást kapott a dél-amerikai ország védelmi tárcája szombaton. Úgy vélik, a legénység próbált kapcsolatot teremteni.

Az argentin védelmi tárca szerint a késő reggel és kora délután észlelt kapcsolatteremtési kísérletek 4 perc és 36 másodperc közötti hosszúságúak voltak. A minisztérium tudatta, hogy egy, műholdas kommunikációra szakosodott amerikai céggel kutat a szerdán eltűnt tengeralattjáró után.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy milyen hívást kapott a tárca, illetve milyen jelet küldött a tengeralattjáró, de a Reuters hírügynökség megjegyezte: a víz alatt rekedt tengeralattjárók fel tudnak bocsájtani a víz felszínére egy helymeghatározó bóját, amely vészjeleket ad műholdak segítségével.

A 44 fős legénységű, 66 méter hosszú, német gyártású tengeralattjáró szerdán küldte a legutóbbi üzenetet, aztán nyoma veszett. A San Juan 432 kilométerre volt Argentína partjaitól.

Az argentin hadsereg pénteken kereső expedíciót indított, amelyhez más országok, köztük Brazília és az Egyesült Államok is segítséget nyújt. A keresést a viharos időjárási körülmények mellett a tengeralattjáró víz alatti rejtőzködéshez tervezett színe és formája is nehezíti.

(MTI)

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik