Nagyvilág

Semjénre reagált az ukrán kormányfő

Senkitől nem tűrik a zsarolást.

Ukrajna senkinek nem engedi meg, hogy zsaroló hangnemben beszéljen vele, és ez vonatkozik az új oktatási törvény körüli vitára is – jelentette ki az ukrán kormányfő, amikor a magyar miniszterelnök-helyettes szerdai kijelentéséről kérdezte a kisebbik kormánypárt, a Népi Front egyik képviselője.

Semjén Zsolt szerdán azt mondta: a magyar társadalomban és a magyar parlamenti politikában teljes konszenzus van arról, hogy a külhoni magyaroknak jár az autonómia, az állampolgárság, és az utóbbitól elválaszthatatlan szavazati jog.

Volodimir Hrojszman képviselői kérdésre azt mondta: Ukrajna toleráns, demokratikus ország, amely tiszteletben tartja a területén élő nemzeti kisebbségek jogait. Hozzátette azonban: nem szabad elfelejteni, hogy ez az ország Ukrajna, az anyanyelve pedig ukrán, ezt Ukrajna minden állampolgárának tiszteletben kell tartani.

Mi, mint nagy, 45 milliós európai ország, senkinek nem engedjük meg, hogy velünk zsaroló hangnemben beszéljen

– szögezte le a politikus.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz Kárpátalja megye kormányzójával szemben, aki “nem veszi észre”, hogy más országok zászlóit rakják ki ukrán állami intézményekre, ami “szeparatizmushoz vezethet”, Hrojszman közölte: senki nem engedheti meg magának, hogy átlépje a törvényesség kereteit. Hozzátette: egyik helyettesét megbízta a kárpátaljai helyzet felmérésével, és ha lesz alapja, kész Porosenko elnökhöz fordulni, a helyzet rendezését kérve. A megyei kormányzókat az államfő nevezi ki Ukrajnában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik