Nagyvilág

Tinilányokat zaklatott, mégis választást nyerhet a mélykeresztény politikus

Harminc évesen középiskolás lányokat hajkurászott, és molesztálta őket, de a botrány után csak még erősebb lett támogatottsága. A szélsőséges nézeteiről ismert fundamentalista keresztény Roy Moore nézeteit, meglehet, az amerikaiak többsége felháborítónak tartja, de Alabama állam szavazói szenátornak választhatják. Nem a zaklatásos ügyekből kerekedett botrány ellenére, hanem pont amiatt.

Magabiztosan vezet demokrata ellenfele előtt az alabamai szenátorválasztás előtt a republikánus Roy Moore. Annak ellenére, hogy több nő is azzal vádolta, szexuálisan zaklatta, amikor tinédzser volt. A Fox10 televízió kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásának eredményei szerint jelenleg az alabamai választók 49 százaléka adná le voksát a botrányok övezte politikusra, míg ellenfele, Doug Jones a szavazatok 43 százalékára számíthat. (Nyolc százalék még nem döntött arról, kit támogat.)

A felmérés legfigyelemreméltóbb eredménye, hogy a vádak nemhogy elrettentették volna tőle a választókat, hanem épp ellenkezőleg, sokan a botrányok után még erősebben támogatják. A kutatás eredményei szerint a választók 35 százaléka kijelentette: a körülötte kialakult botrány miatt még valószínűbb, hogy rá adja szavazatát.

Roy Moore nagy meglepetésre lett a Republikánus Párt jelöltje Alabamában, ahol Jeff Sessions igazságügyi miniszter megüresedett szenátori helyére írtak ki időközi választást. A bíróból lett politikus Donald Trump amerikai elnök egykori főtanácsadója, Steven Bannon hathatós támogatásával győzte le a párton belüli előválasztáson a republikánus vezetés kiválasztottját, Luther Strange-t. Azt a jelöltet, akit egyébként még maga Trump is támogatott.

Beverly Young Nelson, az egyik 16 évesen zaklatott áldozat
Fotó: Getty Images/Spencer Platt

Fundamentalista keresztény harcos

A 70 éves Moore évtizedek óta ismert szereplője az alabamai politikai életnek. A jogász karrierjét ügyészként kezdő férfit az 1990-es évek elején választották bíróvá, miután a Demokrata Pártból átállt a republikánusokhoz. Moore aztán országos hírnévre tett szert, miután 2000-ben az alabamai legfelsőbb bíróság főbírájává nevezték ki, és egy 2,5 tonnás szobrot helyezett el a legfelsőbb bíróság épületében, rajta a bibliai tízparancsolat szövegével.

Az egyház és az állam szétválasztásának elvét sértő, és ezért alkotmányellenesnek ítélt emlékmű eltávolítására szövetési bíróság kötelezte, de ő ellenállt, ezért alig három évvel később eltávolították pozíciójából. 2012-ben azonban újra megválasztották főbírává az alabamai szavazók. Ám hatéves hivatali idejét ezúttal sem töltötte ki. Tavaly tavasszal azért váltották le, mert a melegházasság kérdésében szembe ment az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság döntésével. Moore ugyanis arra utasította az alabamai bírókat, hogy ne adjanak ki házassági papírokat meleg pároknak.

Moore ezzel lehet, hogy kivívta az amerikai emberek többségnek ellenszenvét, a mélyen vallásos alabamaiak körében azonban csak erősödött népszerűsége. A Pew Research Center felmérése szerint az alabamaiak 86 százaléka vallja magát kereszténynek, és 50 százalékuk szerint a Bibliát szó szerint kell értelmezni. Ebben a környezetben nagy támogatásnak örvend Moore, aki rendszeresen idéz a Bibliából, aki szerint egyedül isten és a kereszténység szent könyve minden erkölcs és törvény alapja az Egyesült Államokban, és aki szerint csak morális romlást hozhat az eltávolodás isten tanaitól.

Moore annak ellenére – vagy éppen azért – vált népszerűvé a konzervatív keresztények körében, mert karrierje során egymás után tette a sokakat sértő és felháborító kijelentéseket.

  • Szerinte a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás isten büntetése volt, amiért az Egyesült Államok eltávolodott tőle. Leginkább az abortusz és „a szodómia” engedélyezése váltotta ki a mindenható haragját.
  • Nem hisz az evolúcióban: „Nincs olyan dolog, hogy evolúció. Hogy egy kígyótól származnánk? Nem, ezt nem hiszem” – mondta a Washington Postnak.
  • Betiltaná a homoszexuális viselkedést, amit szerinte „most és mindig is iszonyatosnak, erkölcstelennek, förtelmesnek számított, egy természet elleni bűnnek, a természet törvényeinek megsértésének”.
  • A homoszexuális együttlétet az állatokkal történő közösüléshez hasonlította, és szerinte a bestialitáshoz hasonlóan illegálisnak kéne lennie.
  • A meleg pároknak megtiltaná a gyerekvállalást, és egy ezzel kapcsolatos bírói ítéletében a homoszexualitást úgy jellemezte, mint ami a „természeténél fogva gonosz”.
  • Ő is egyike azoknak, akik hisznek az összeesküvés-elméletben, ami szerint Barack Obama, az Egyesült Államok első fekete elnöke nem az országban született.
  • Az iszlámot „hamis vallásnak” tekinti, és szerinte nem lenne szabad hagyni, hogy muzulmán vallású képviselők üljenek a washingtoni kongresszusban.
  • És az már csak egy kis adalék, hogy egy kampányrendezvényén a pejoratív „rézbőrű” és „sárga” szavakat használt az ázsiai és az indián származású amerikaiakra.
Fotó: Getty Images/Scott Olson

A Republikánus Párt vezetése már ezek miatt sem örült olyan nagyon, amikor indult a megüresedett szenátori székért, de a párton belüli előválasztáson aratott győzelme után azért mégis támogatásukról biztosították. Ez azonban megszűnt, miután egymás után számoltak be nők arról, hogy Moore zaklatta, és szexuálisan molesztálta őket, amikor ők még kamaszok voltak, Moore pedig a 30-as éveiben járt.

A Washington Post előző hét csütörtökön számolt be négy alabamai nő emlékeiről, akik elmondták: az akkor ügyészként dolgozó Moore illetlenül viselkedett velük, megpróbálta felszedni őket, és egyiküket szexuálisan molesztálta, amikor a lány még csak 14 éves volt. Hétfőn pedig egy újabb nő állt a nyilvánosság elé, aki elmondása szerint 16 éves volt, amikor Moore megpróbálta ráerőszakolni magát.

Miért posztolja minden celeb azt, hogy #MeAt14?
A jelenség mögött nagyon szomorú dolgok állnak.

Moore egy ellene indított lejárató kampányként értékelte a beszámolókat, és tagadta, hogy fiatal lányokat molesztált volna. Védekezései azonban felemásra sikerültek, és nem voltak valami meggyőzőek. Sean Hannity, a Fox News konzervatív műsorvezetőjének adott interjújában például eleinte tagadta, hogy kamaszlányok után futott volna 30 évesen, de végül csak közölte, soha nem randizott tinikkel „az édesanyjuk engedélye nélkül.” És közben egykori kollégái, és helyi lakosok egymás után mondták el a sajtónak, hogy köztudomású volt, hogy Moore tinilányok körül legyeskedett, és folyamatosan megpróbálta felszedni őket.

A botrányra válaszul a Republikánus Párt vezető politikusai egymás után szólították fel Moore-t, hogy vonuljon vissza a jelöltségtől, többen megvonták tőle támogatásukat. A pártot irányító bizottság (RNC) pedig kedden bejelentette, hogy megszakítják az együttműködést Moore kampányával, és nem gyűjtenek pénzbeli támogatást megválasztására.

Közben felmerült annak a lehetősége is, hogy megválasztása esetén a szenátus kizárja a tagjai közül Moore-t. Ilyen lépés mindössze 15 alkalommal történt az Egyesült Államok történelmében. Utoljára az amerikai polgárháború idején, amikor 14 szenátort zártak ki a konföderáció támogatása miatt.

A republikánus vezetés ellenállása azonban csak még elszántabbá tette Moore alabamai támogatóit. Többen is védeni a keresztény vallás védelme mellett a washingtoni politikai elit elleni küzdelmet kampánya középpontjába helyező politikust. Védelmezői megkérdőjelezték a zaklatásokról beszámoló nők szavahihetőségét, a „fake news” jelzőt akasztották a történetekre.

Fotó: Getty Images/Jonathan Bachman

Emellett gyanúsnak nevezték, hogy az évtizedes zaklatásokról pont akkor számolt be a Washington Post, amikor egy ilyen fontos választáson vesz részt Moore, azt állítva, a vádak csak egy hamis lejárató kampány részét képezik. Amiben nem csak a demokraták és a liberális sajtó van benne, hanem a republikánus vezetés is, amely szeretné megakadályozni, hogy a populista, elitellenes politikus nyerjen.

Alabama republikánus kormányzója hétfőn kijelentette, a vádak ellenére is Moore-ra fog szavazni, mert „nincsen elég bizonyíték” ellene, egy alabamai képviselő pedig jelezte, továbbra is támogatja, mert a „jobboldalra fog szavazni”.

De elhangzottak nagy megrökönyödést kiváltó kijelentések is a politikus védelmében. Egy alabamai republikánus tisztségviselő a Bibliára hivatkozva kijelentette, „nincs itt semmi látnivaló”, hiszen Szűz Mária is tini lány volt, amikor a felnőtt József feleségül vette. „Nincsen semmi erkölcstelen vagy illegális ebben. Talán egy kicsit szokatlan” – jelentette ki Jim Ziegler.

Egy alabamai állami képviselő pedig közölte, az esetekről beszámoló nők ellen kellene vádat emelni, azért, mert negyven évig egy szót sem szóltak a zaklatásokról. Egy Moore-t támogató alabamai újságíró szerint pedig az, hogy Moore szexuálisan molesztált egy 14 éves lányt, nagyjából olyan súlyú bűntény, mint egy fűnyíró ellopása.

Hogy mi lesz a december 12-én tartandó időközi választás eredménye, egyelőre nem lehet megmondani. A Moore-ra zúdult össztűz ugyan eltántorította a tőle a mérsékeltebb republikánusokat, ám feltüzelte a harcos keresztény politikus támogatóit, különösen az evangélista keresztényeket. Akik a támadások hatására csak még inkább kiállnak Moore mellett, hogy ezzel is beintsenek a politikai elitnek.

Mindenesetre már az is meglepetésnek számít, hogy egy demokrata jelöltnek egyáltalán esélye lehet megverni egy republikánus jelöltet a legkonzervatívabb déli államban. A demokraták győzelme pedig előrevetítheti annak lehetőségét, hogy a 2018-as kongresszusi választásokon akár többségbe is kerülhetnek a szenátusban és a képviselőházban, amivel rendesen megnehezíthetik Donald Trump életét.

Kiemelt kép: Getty Images/Scott Olson

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik