Nagyvilág

Gucci Grace hatalmat akart, de tankok elől kellett elszaladnia

Az öreg gárda és a kormánypárt ifjai addig marták egymást a hatalomért Zimbabwében, amíg a hadsereg meg nem puccsolta az egész rendszert. Robert Mugabe 1980 óta tartó diktatúrájának meg vannak számlálva a napjai, ő házi őrizetben van, a neje elmenekült, a főváros utcáin tankok grasszálnak. Vérfürdő még nem volt, de még bármi történhet a nagy bizonytalanságban.

Clive Malunga Nesango című dala elég ismert Zimbabwéban. A hazafias nóta a Második Chimurengára (azaz a rhodéziai bozótháborúra) emlékeztet, azokra, akik fegyverrel keltek fel az elnyomó, egykori brit gyarmati örökösök, a fehér kisebbség uralma ellen a hetvenes évek végén. Ennek meg is lett a gyümölcse, 1980-ra valóban a többségi őslakosok vették át az irányítást. Mindenesetre e sorok írásakor, szerda délelőtt épp a Nesango szól a zimbabwei közmédiában.

Nem véletlenül írtam, hogy „e sorok írásakor”, ugyanis az országban elég bizonytalan és folyamatosan változó a helyzet. Nem tudni többek között, ki épp az államfő, tényleg puccsolt-e a hadsereg, kinek a kezében van a média, ki tweetel folyamatosan a kormánypárt nevében, mennyire súlyos harcok voltak a hararei utcákon, hány halott és hány sérült van, mi a helyzet Robert Mugabe elnökkel és a családjával, és még sorolhatnánk.

Amit tudunk, hogy Mugabe már 93 éves, az utóbbi években lehetett látni, hogy mélyen benne van a korban, így jó ideje megy a belharc az öröklésért. Mugabe vaskézzel irányítja a Chimurenga győzelme óta Zimbabwét, az ellenzéket ellehetetleníti, így arról nem lehet beszélni, hogy demokratikus folyamatok zajlanak. Az biztos, hogy nemrég eltávolította az alelnökét, hogy a felesége, aki mindössze 52 éves, lehessen a potenciális utód. A kormánypárt megosztott, a függetlenségi harcok veteránjai látni sem akarják a first ladyt. Jellemző, hogy az államcsínyt is a hadsereg egy tisztje jelentette be.

Az öröklési háború tehát alapvetően a first lady Grace Mugabe és a furkálódása által menesztett alelnök, Emmerson Mnangagwa között zajlik. Mnangagwát egy hete távolította el Mugabe elnök, hiába volt évek óta megbízható szövetségese. Elemzők akkor azt mondták, ezzel Grace Mugabe nagy lépést tett a hatalom későbbi megragadása felé. A csata amúgy generációs is: a ZANU-PF párt ifjúsági szárnya (a G40) Mugabe, a veteránok és idősebbek Mnangagwa mögött sorakoztak fel.

Zimbabwe rötörténete

Zömmel shona törzsek lakták mindig is az országot, manapság is ők alkotják a lakosság 80 százalékát. Afrika történetének egyik legsikeresebb civilizációját hozták létre több, egymást követő nagy királysággal. Ennek emléke Nagy-Zimbabwe romvárosa is. A gyarmatosításnak a 19. század végéig ellenálltak, ekkor brit kereskedők foglalták el az országot, majd fehérek ezrei költöztek ide. Az alapító Cecil Rhodes után kapta a Rhodézia nevet, amin függetlenné vált 1965-ben, egyoldalúan, a britek ellenkezése mellett, a fehér Ian Smith vezetésével.

A fehér kisebbség uralma ellen fegyvert ragadott két kommunista mozgalom is (szovjet és kínai támogatással), végül a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió (ZANU) tudott győzni. A felek 1979-ben állapodtak meg a brit külügy közvetítésével: Nagy-Britannia átmenetileg helyreállította a gyarmati uralmat, hogy meglegyen a jogfolytonosság, de aztán 1980-ban kikiáltották a függetlenséget. Az első választást Mugabe ZANU-ja nyerte, ami ellen fellázadt az egyik tartomány, ahol ezrek életét követelő vérfürdőt rendezett az új kormányfő. Végül 1987-ben egyeztek ki, miközben a ZANU-PF-fé (a Hazafias Fronttal való egyesülés után) vált kormánypárt sorra nyerte a választásokat.

A gazdaság azonban pang, dúl az AIDS-járvány, a lakosság egészsége romlott, nyomora nőtt. Erre a fehérek farmjainak és földjeinek olykor erőszakos elfoglalásával válaszoltak. Rossz választ adtak a nyomornegyedek terjedésére is, amiket egyszerűen ledózeroltak. Mugabe kormányára ekkor már elkezdték kivetni az első nemzetközi szankciókat. 2008-ban úgy tűnt, az ellenzék nyeri a választást, de Mugabe nem engedte át a hatalmat, viszont kiegyezett az ellenzékkel. Ezt fokozatosan visszavonva aztán egypártrendszert épített ki, a választásokat elcsalta, miközben az ország olyan hiperinflációval találta szembe magát, hogy a dollárt tették meg hivatalos fizetőeszköznek.

Gucci Grace

De ki is Mugabe elnök felesége, Grace? A BBC azt írja róla, hogy gépírónőként dolgozott az államigazgatásban, amikor összemelegedett a nála 41 évvel idősebb Mugabéval. Az elnök neje, Sally ekkor halálos beteg olt, és Mugabe állítása szerint beleegyezett férje és a gépírónő kapcsolatába. Végül 1996-ban egy extravagáns ünnepélyen keltek egybe. Azóta három gyermekük is született.

Grace Mugabe hamar maga ellen fordította a közvéleményt: míg nálunk Rogán Antal neve mellé került oda a Gucci luxusmárka mint jelző, Zimbabwében a first lady beceneve lett Gucci Grace. Ugyanis nagyon szerette költeni az állam pénzét luxuscikkekre. Ahogy diktátor férjére, úgy rá is vonatkoznak az amerikai és uniós szankciók, utazási korlátozások. PhD-fokozatot is szerzett, bár sokaknak gyanússá vált, hogy két hónap alatt sikerült ez (egy rendes egyetemen ehhez több év kell, kutatások, hivatalos publikációk, egy vaskos disszertáció stb.)

A first lady azonban végül nem a Guccival, nem a doktorijával, nem is a Zanu-PF női tagozatának élére kerülésével lett hírhedt, hanem azzal az augusztusi esettel, amikor megütött egy hosszabbítóval egy 20 éves helyi modellt Dél-Afrikában. Az esetet végül megúszta, a dél-afrikai kormány diplomáciai mentességet adott neki, elhagyhatta az országot büntetőeljárás nélkül.

Fotó: AFP

Mi van? Mi lesz?

A hadsereg az alkotmány 212-es cikkelyére hivatkozva avatkozott be a politikai folyamatokba, mivel ez megengedi, hogyha annyira rosszak a gazdasági-társadalmi körülmények, akkor megtehessék ezt – mondta a 24.hu-nak a helyzetről Hilary Mare namíbiai politikai elemző. Mare elmondta, a first lady előnyt kovácsolt magának férje idős korából, és szép lassan átvette az irányítást.

Az biztos, hogy Robert Mugabe jelenleg házi őrizetben van, a hadsereg ellenőrzi a médiát és a stratégiai pontokat, így a parlament környékét is. A dél-afrikai államokat tömörítő SADC nyugalomra szólított fel és megbízottat küldött a helyszínre. Mare is azt állítja, ugyan sok helyszíni forrása van, de mégis túl sok a spekuláció és vélemény, nehéz jelenleg kiigazodni, mi történik Hararéban.

Az egyik ilyen vélemény az, hogy az elmozdított alelnök Mnangagwa lesz megbízva átmeneti kormány alakításával a jövőre tartandó választásokig. Őt támogatja a hadsereg és az egyes afrikai államokban nagy befolyással bíró, sok beruházást végrehajtó Kína is – mondta Mare.

Erre utal, hogy az említett veteránok is Mugabe lemondását követelik.

Pletykák szerint Grace Mugabe már el is menekült a szomszédos Namíbiába, bár ezt nem erősítették meg hivatalos források. Férje, Robert Mugabe házi őrizetét viszont Jacob Zuma dél-afrikai elnök jelentette be. Eközben Hararében a hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel, de nem vegzálnak senkit feleslegesen, aki rendben van, gyorsan átengedik. Úgy tudni, a nemzetközi reptér is rendben indít és fogad járatokat, viszont a bankok előtt már pénzüket akaró emberek kígyóznak.

Hogy mi lesz, azt a következő napok döntik el, de ne feledjük, egy afrikai államcsínyben semmi sem biztos, és mindig történhet valami váratlan. Mugabét szélnek is ereszthetik, de akár az utcán kivégzett Moammer Kadhafi sorsára is juthat.

(Kiemelt kép: AFP/Jekesai NJIKIZANA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik