Nagyvilág

Tankok tartanak a zimbabwei főváros felé

A hadseregnek nem tetszik Mugabe elnök feleségének térnyerése a veteránok kárára.

A Reuters által idézett szemtanúk szerint harckocsik tartanak a zimbabwei főváros, Harare felé egy nappal azután, hogy a fegyveres erők parancsnoka közölte: beavatkoznak a Robert Mugabe elnök által eltávolított Emmerson Mnangagwa alelnök támogatói ellen zajló tisztogatásnak.

A 75 éves Mnangagwa az 1970-es években zajlott függetlenségi harcok veteránja. Sokáig a 93 éves Mugabe utódjaként tekintettek rá. Ám november 6-án a 37 éve regnáló elnök eltávolította őt alelnöki tisztségéből, megnyitva ezzel az utat saját felesége előtt utódjaként.

Az 52 éves Grace Mugabe erős támogatásnak örvend a kormányzó párt befolyásos ifjúsági szárnya részéről, miközben a korábban kitüntetett szerepet élvező háborús veteránok egyre inkább háttérbe szorulnak a pártban és a kormányzásban.

Hétfőn Constantino Chiwenga, a fegyveres erők parancsnoka (a fenti képen) a vezérkar gyűrűjében megtartott sajtótájékoztatóján beavatkozással fenyegetett, ha nem vetnek véget a háborús veteránok elleni tisztogatásnak. Kijelentette: emlékeztetni kell az árulást elkövetőket, hogy a hadsereg kész közbelépni, ha meg kell védeni a forradalmat. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik