Nagyvilág

Sztahanov újratöltve: pozitív híreket kér az orosz állam

A nagyvállalatoktól várják, hogy fényezzék a Kremlt.

Orosz nagyvállalatokat szólított fel a Kreml arra, hogy szállítsanak olyan híreket, amelyek pozitív színben tüntetik fel az államot. A Reuters által megszerzett hétoldalas dokumentum szerint olyan beszámolókra van szükség, amelyek a megújult infrastruktúrára, a tudományos eredményekre, az új munkahelyekre összpontosítanak, és hangsúlyozzák, hogy az állami támogatás segített a válságból való kilábalásban.

Az útmutatás azt is kiköti, hogyan kell tálalni ezeket a híreket, és hetenkénti határidőt szabnak a beküldésre. Az elvárást az energiaügyi minisztérium fogalmazta meg, és 17 állami, illetve 28 magántulajdonú, az energetikai szektorban tevékenykedő nagyvállalatnak, köztük a Rosznyeftynek, a Lukoilnak, a Gazpromnak és a Szurgutnyeftyegaznak küldte el.

A pozitív hírek példájaként említik Jevgenyij Koszmin nyugat-szibériai bányász történetét, aki idén júliusban brigádjával együtt 1,6 millió tonna szenet termelt ki. Ez erősen emlékeztet arra, ahogy a szovjet propaganda Sztahanovot állította a nép elé példaként.

A vállalatoktól azt is elvárják, hogy ezeket a híreket olyan sajtóközlemény formájában továbbítsák, amit a kormányzat minimális szerkesztéssel továbbíthat az újságíróknak.

Bár az útmutatóban ez nem fogalmazódik meg, de a Reuters szerint mindennek a jövő márciusi elnökválasztáshoz lehet köze, ahol Vlagyimir Putyin érdeke a magas részvétel, ezt viszont alááshatja a gyenge gazdaság és az, hogy az emberek már lefutottnak gondolják a választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik