Külföld
JEDDAH, SAUDI ARABIA - AUGUST 24: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "BANDAR ALGALOUD / SAUDI ROYAL COUNCIL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman al-Saud meets with Vice Premier of China Zhang Gaoli (not seen) during an inter-delegation meeting in Jeddah, Saudi Arabia on August 24, 2017. Bandar Algaloud / Saudi Royal Council / Handout / Anadolu Agency

Látványos leszámolások a szaúdi királyi családban

24.hu
24.hu

2017. 11. 14. 20:24

Szaúd-Arábiában látványosan felgyorsultak az események: miközben a világsajtó Jemen növekvő éhezéséről és egy jövőbeni szaúdi-iráni háborúról találgat, addig a királyi családon belül látványos leszámolásokra került sor.

Szaúd-Arábiáról általában keveset hallani a hírekben, és amikor hallunk, akkor is gyakran a furcsaságok szintjén. Nemrég hír volt, hogy hosszú évtizedek tilalma után a nők is végre volánhoz ülhetnek majd. Soknak beéghetett, hogy Oszáma bin Láden is szaúdi volt, ahogy a 2001-ben, a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen végrehajtott támadás 19 elkövetőjéből 11. A szaúdiak vallásosak, konzervatívok és gazdagok a sok olajuknak köszönhetően. A rendszer tetején pedig ott ül a több ezer fős királyi család, amelynek vezetői egy külső szemlélőnek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek.

Az elmúlt hetek, sőt évek eseményei azt mutatják, hogy a királyság is változás előtt áll. Az ország királyai 1953 óta ugyanannak az államalapítónak a fiai, és most már kellően öregek ahhoz, hogy eljöjjön a következő generációnak a nagy lehetőség. A lehetséges „pályázók” számát nem ismerjük, annyi féltestvér és unokatestvér van, de az világosan látszik, ki a legesélyesebb.

Mohamed bin Szalmánnak hívják a herceget, aki a 2015-ben királlyá választott Szalmán egyik fia. A szakirodalomban csak MbS-nek becézett, 32 éves, a szaúdi királyi házban fiatalnak számító férfi apja megválasztása óta gyorsan emelkedik a ranglétrán, egyre több pozíciót összepontosít a kezében.

SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 18: Prince Mohammed bin Salman, Saudi Arabia's defence minister attends a meeting with Russian President Vladimir Putin (unseen) during a meeting in the Konstantin Palace in Saint Petersburg, Russia, June,18, 2015. Prime Mohammed bin Sultan is having a visit to Russia to participate in the Saint Petersburg International Economic Forum 2015. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Sosem volt ilyen fiatal király a világ egyik leggazdagabb országában
Mohamed bin Szalman. Jegyezzük meg ezt a nevet. Elemzés.

MbS hatalma bebetonozásának eddigi utolsó lépése november 4-én történt meg. A király előbb leváltotta gazdasági miniszterét, a Nemzeti Gárda és a szaúdi haditengerészet főparancsnokát, majd rendelettel létrehozta a Legfelső Korrupcióellenes Bizottságot, fiával, a trónörökössel az élén. A bizottság még aznap letartótatási parancsot adott ki mintegy tucatnyi herceg (azaz Mohamed bin Szalmán félttestvérei) és számos aktív és volt miniszter, valamint üzletember ellen.

Saudi's King Salman bin Abdulaziz al-Saud waits for Lebanon's Christian Maronite patriarch prior to their meeting on November 14, 2017, in Riyadh. / AFP PHOTO
Szalmán király. Fotó: AFP

A várható menekülések megakadályozása érdekében lezárták a főváros magángépeket kiszolgáló repülőterét. Magyarul ezt kisgépes terminálnak mondanánk, bár Szaúd-Arábiában aki gazadagnak számít, az minimum egy átalakított Boeing 737-sel megy. Az összegyűjtött embereket aztán a főváros egyik legelegánsabb szállodájában, a Ritz-Carltonban helyezték el. Egy pár napig még úgy tűnt, hogy a szupergazdag emberek a fogságukban is tisztességes elhelyezésre számíthatnak, míg ki nem szivárogtak olyan felvételek, amelyekből kiderült: nem elegáns lakosztályokat kaptak, hanem a szálloda konferenciatermét ürítették ki a hatóságok, és oda matracokat és pokrócokat berakva helyezték el őket.

Nem mindennapi megaláztatás ez az olyan milliárdosoknak, akik életük nagy részét 50-100 fős kísérettel élték le, saját sofőrrel, szakáccsal, ételkostólóval, jegyzetelővel, pilótával és így tovább. A hivatalos vád mindenki ellen a korrupció, és pont ezt teszi furcsává az egész esetet.

A szaúdi királyság sok tekintetben egy múltból itt maradt képződmény, amely a rendkívüli olajvagyon miatt tudta konzerválni magát és szokásait. Szaúd-Arábiában a nyugati értelemben vett korrupció nem létezik, mert ez ott maga az élet része. Közhelyszerű, mondanánk, hogy ha valaki üzletet köt, akkor abból minden érdekelt szereplőnek meg kellett kapnia a jussát, első helyen a királyi családdal.

Az egyik letartóztatott Bakr bin Láden, Oszáma bin Láden féltestvére. Az már korábban is tudott volt az egykori al-Káida alapító kapcsán, hogy családja komoly vagyonnal rendelkezett. Ennek forrása a királyi család volt, akikkel Mohamed bin Láden, az apa sokat dolgozott együtt. Az idővel az Öböl-térség egyik legnagyobb építési vállalkozásává kinövő Bin Laden Group az elmúlt nyolcvan évben minden fontosabb állami beruházásban részt vett. Néha úgy, hogy az államkincstár bemondásra fizette ki a kiadásait, néha úgy, hogy a cég maga finanszírozott például autópályákat, mert ugyan a megbízást elnyerte, de az államnak éppen nem volt pénze kifizetni. A bizalom volt az, ami összekötötte őket, és ez sajátságosan keleti, szaúdi jelenség.

File picture dating back to the mid-1990s shows Saudi Defense Minister Prince Sultan bin Abdul Aziz (L) listening to prominent businessman Bakr bin Laden (R) during a visit to the holy Saudi city of Medina.  Bakr is a brother of Saudi-born terror suspect Osama bin Laden. The kingdom announced last week that it will protect bin Laden's relatives just the same as all other citizens.   AFP PHOTO/HO / AFP PHOTO
Jobbra Bakr nin Láden
Fotó: AFP

A letartóztatottak között még két prominens személy volt. Az egyik al-Valid bin Talál herceg, aki szintén a királyi család tagja, de kevésbé jelentős ágról származik. Az ő vagyonát a Forbes magazin 18 milliárd dollárra becsülte, ezzel a világ 45 leggazdagabb emberének tartják. Vagyonát nem a királyság olajának köszönheti, hanem az elmúlt 30-40 év sikeres befektetéseinek, ráadásul nem is Szaúd-Arábiában, hanem főként az Egyesült Államokban. Most, hogy letartóztatták, nagy kérdés, hogy a vagyonára is rá tudja-e tenni a kezét a királyság.

A Nemzeti Gárda a világ legmodernebb (amerikai) fegyvereivel felszerelt katonai egység, amely akár a szaúdi hadsereggel is képes lenne felvenni a harcot. Vezetőjének leváltásával Mohamed bin Szalmánnak sikerült az utolsó olyan személyt is eltávolítania a hatalom közeléből, aki valamilyen fegyveres testületet irányíthatott volna (nyáron az öröklésben őt megelőző, a Belügyminisztériumot évtizedeken át ellenőrző féltestvérét állította félre).

Úgy tűnik, a trónörökös felemelkedését semmi sem állíthatja meg. Mohamed bin Szalmán az utódjelölt, egyben a védelmi miniszter, és most már a korrupcióellenes bizottság elnöke is, ezek mellett még számos fontos címet is magáénak tudhat, sőt néha ő helyettesíti édesapját hivatalos állami találkozókon (legutóbb Emmanuel Macron francia elnököt fogadta).

Ezek mellett arra is volt ideje, hogy elindítson egy háborút Jemen ellen, embargó alá helyezze a szomszédos Katart, magához rendelje a libanoni miniszterelnököt (aki egyben szaúdi állampolgár). és lemondásra kényszerítse, sőt közben Iránt is megfenyegesse párszor.

Mohamed bin Szalmán most lendületben van, a Trump-adminisztráció ismét felvállalni látszik a régi szövegséges szerepét, miközben Szaúd-Arábia sikeresen tudott nyitni Oroszország és Kína felé is. Ám egyik ország sem akarja magát végképp elkötelezni a szaúdiak mellett, ráadásul az oroszoknak és a kínaiaknak Irán is fontos, ha nem fontosabb partner.

Jemen és Katar kapcsán viszont már jelentkeznek a kudarc első jelei. Különösen az előbbi országban a készülődő humanitárius katasztrófa lehetősége vethet rossz fényt mind a szaúdiakra, mind a trónörökösre személyesen. Több millió éhező felnőtt és gyerek látványa talán lépésre kényszeríti majd a szaúdiakat, mert ha nem, akkor ez lesz Mohamed bin Szalmán első és látványos kudarca a trón felé vezető úton.

Kiemelt képünkön Mohamed bin Szalmán. Fotó: Anadolu Agency/Saudi Royal Council/Bandar Algaloud

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.