Nagyvilág

A kormánymédia egyik szakértője egy fordítási botrány vádlottja

Katona Magda Nasrin bátran nyilatkozik a Figyelőben a migránsok és civilek ellen, holott sorra kerül hamisítási ügyekbe.

Vaskos cikket közölt az Index arról a nőről, Katona Magda Nasrinról, aki a fordítási botrány vádlottja, és aki korábban első fokon – nem jogerősen – nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönt kapott. A nő a Figyelőnek adott interjút nemrég, amiben a kormány szólamait hangoztatva azt mondta az Afganisztánt is tolmácsként megjárt magyar nő, hogy a Keleti pályaudvaron két éve pakisztáni harcosok és a tolmácsokat pórázon rángató civilek voltak jelen.

Az Index tudta meg, hogy a nőt hamis tanúzással vádolják, ráadásul ebben a témában. Róla derült ki, hogy a röszkei perben az egyik vádlott vallomását az ellenkezőjére fordította. A vádlott így hiába tagadta a bűnösségét. Maga az ügyészség állapította meg, hogy a 23 éves szír gyanúsított arab nyelvű beadványának közel felét megváltoztatta és eltorzította, több tartalmi elemet kihagyott és mással pótolt.

Katona pedig tudhatta, hogy a szöveget bizonyítékként fogják az eljárásban felhasználni.

A lap megjegyzi, ennek fényében még durvább, hogy ő vádol hazugsággal más tolmácsokat és a civil szervezeteket. A fent említett Figyelő-interjúban amúgy elhallgatja a hamis tanúzási ügyét, a fordítóról csak egyes szám harmadik személyben beszél.

A korábbi ügye, ami miatt ítélet született ellene, egy kutyasétáltató nő elleni akciója miatt történt meg. A 2012-es ítélet szerint azt állította Dr. Yarné Katona Nasrin, hogy megtámadta őt egy ismeretlen nő kutyájával és bottal. Fel is jelentette az állítólagos támadót. Aztán végül egy biztonsági kamera felvételéből kiderült, hogy épp ő ragadott botot és támadt a kutyasétáltatóra. A lap szerint ebbe az ügybe amúgy igazságügyi elmeorvos szakértőt is bevontak.

Ezzel nincs vége Katona furcsa történeteinek. 2010-ben a Washington Post közölt cikket a nő afganisztáni dolgairól, amit az Index is szemlézett. Ezért a nő beperelte a portált. Ezt egy olyan bírósági döntéssel próbálta alátámasztani, ami szerint korábban pert nyert a Post ellen. A valóság azonban itt is más volt:

Katona papírja hamis volt, nem nyert pert az újság ellen.

A pert végül részlegesen nyerte meg az Index, mivel nem tudták bizonyítani a Post információit. Ellenben azt igen, hogy Katona plagizálta a doktori disszertációjaként beadott dolgozatot, amit vissza is vont később az MTA-n.

(Kiemelt kép: A terrorizmus vádjával első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H. az ellene folytatott büntetőper másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermében 2017. június 15-én. Képünk illusztráció. MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik