Nagyvilág

Vérben úszó öböl: cetmészárlást rendeztek a feröeriek

Állatvédő aktivisták nézték és fotózták végig a rendes éves bálnagyilkolást a Feröer-szigeteken. A kormány védi a szokást, ami ellátja élelemmel a szigetcsoportot.

Bálnák és delfinek csonkolt, kettényesett tetemei hevernek a véres tengervízben azokon a felkavaró fotókon, amiket a tengeri élőlények védelmére létrejött Sea Shepherd szervezet készített a dán korona alá tartozó Feröer-szigeteken. A Business Insider cikke szerint

1200 bálnát és 500 delfint gyilkoltak le.

A szervezet által barbárnak nevezett szokást a feröeri kormány körömszakadtáig védi, mondván ez egy több évszázados hagyomány. Neve is van: grindadráp. Azt a jogi rést használják ki, hogy míg az anyaország, Dánia az Európai Unió tagja, addig a Feröer-szigetek nem. Így az uniós jog azon pontja sem vonatkozik rájuk, ami tiltja a cetfélék szándékos csapdába csalását és leölését.

Poénból vágják el a delfinek gerincét
A kérdés erkölcsi: van-e joga a dán embereknek a XXI. században évente több száz delfint lemészárolni csak és kizárólag azért, mert így jártak el annak idején a vikingek is?

A módszer egyszerű: a feröeri halászok kirajzanak, majd delfin- és bálnacsapatokat terelnek sekély öblökbe. Itt aztán kézi eszközökkel mészárolják le az állatokat, majd ki-ki kap egy masszív adagot a húsból. A fotók alapján a vemhes állatokat se kímélik. Az idei szezonban csak gömbölyűfejű-delfinből 1194-et, atlanti fehérsávos delfinből pedig 488-at öltek le. 1996 óta nem ejtettek el ilyen sok állatot, évi átlag 800-at sikerül.

Fotó: REUTERS/Andrija Ilic

A kormány egyik fő védekezése, hogy egyik faj sem veszélyeztetett (még), és hogy évente a populáció csupán 1 százalékát nyírják ki. A vadászatokat ráadásul 1298 óta tartják meg, legalábbis az első feljegyzés erre az évre datálódik. 1584 óta pedig pontos feljegyzések is léteznek a mészárlásról. A szokás fenntartható, ahogy ez által a szigetek önfenntartása is meg van oldva.

Az emberek azzal indokolják a szokást, hogy az étrendjük fontos része a cethús, és így legalább nem kell annyi élelmiszert importálniuk az Isten háta mögötti szigetekre. A Sea Shepherd azonban kevéssé lelkes, volt már, hogy saját hajóival próbálta megakadályozni a terelést. Most az ő turistáknak álcázott aktivistáik készítettek fotókat. Azok az aktivisták, akik a feröeri kormány szerint szándékosan gonosznak és barbárnak állítják be a helyieket, hogy dühöt keltsenek ellenük.

További véres képeket itt talál, de csak erős idegzettel kattintson!

(Kiemelt fotó: REUTERS/Andrija Ilic)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik