Nagyvilág

Atombaleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban

A reaktorbalesetet kizárják, a kiszabadult szennyeződésnek Európára nézve nincs káros hatása.

A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) csütörtöki közlése szerint baleset történhetett egy oroszországi vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben szeptember utolsó hetében. Ebből az Európa felett megjelent radioaktív felhőből következtetnek.

A szervezet kizárta a reaktorbaleset lehetőségét, ehelyett azt valószínűsítik, hogy egy nukleáris fűtőanyag-kezelő, vagy orvosi célú radioaktív izotópokkal foglalkozó létesítményben történt valami. Mindennek Európában nincs az egészségre vagy környezetre gyakorolt hatása – közölték.

Az IRSN arról tájékoztatott, hogy nem tudják pontosan megállapítani, honnan származik a radioaktív szennyezés, de az időjárási körülményekből következtetve az Urál hegységtől délre, az Urál és a Volga folyó között lehet a forrása.

Jean-Marc Peres, az IRSN igazgatója a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az orosz hatóságok arról tájékoztatták őket, hogy területükön nem tudnak balesetről. A francia intézet a kazah hatóságokkal még nem vette fel a kapcsolatot.

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának szóvivője a hírügynökségnek nem tudott azonnali tájékoztatást nyújtani, a kazah hatóságok pedig elérhetetlennek bizonyultak.

Peres elmondta, hogy az elmúlt hetekben több európai nukleáris biztonsági intézet is nagy mennyiségű ruténium 106 izotóp jelenlétét mérte, ami a természetben nincs jelen. Az IRSN becslései szerint, ha ilyen mennyiségű sugárzó anyag szabadulna ki Franciaországban, az több kilométeres körben szükségessé tenné az emberek evakuálását.

Az intézet azért zárja ki a reaktorbalesetet, mert más radionuklidok jelenlétét nem mérték. Azt is kizárták, hogy lezuhant műhold okozná a szennyezést, mert az elmúlt időszakban nem tért vissza a Földre ruténiumot tartalmazó műhold.

Az izotóp magas jelenlétét október elejétől kezdve mérték, de október hatodika után folyamatosan csökkenni kezdett. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik