Nagyvilág

Beleférnek a kanos nyulak a lengyel gyerekvállalási reklámba

Azt hittem, ez egy rossz vicc. Jó, ha a reklám társadalmi vitát kelt. Két vélemény egy új lengyel reklámról.

Bírálatok kereszttüzébe került csütrötökön a varsói egészségügyi minisztérium a megbízásából készült tévéreklám miatt, amiben a nyulakhoz méltó szaporaságra buzdította a lengyeleket.

Ha majd egyszer anya vagy apa akarsz lenni, végy példát a nyulakról

– hangzik el a félperces reklámfilmben, amiben a kis füles állatok idilli zöld mezőn, saláta- és répaágyások közt ugrabugrálnak, egészséges zöldségeket eszegetve. A felvételen röviden egy piknikező emberi párt is látni, utalva arra, hogy egy kis romantika sem árthat, illetve egy lefordított borospoharat, ami alkoholfogyasztás elleni üzenet lehet.

A tapsifülesek egyike ezután azt mondja: „Tudjuk, hogyan kell bőségesen utódokról gondoskodni”. Majd hozzáteszi: „Tudom miről beszélek, apámnak 63-an voltunk.”

A videó készítői a sajtónak nyilatkozva elmondták, az vezérelte őket, hogy ne csak a gyermekvállalást, hanem az egészséges életmódot is reklámozzák. Szerintük ugyanis a tudatos táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás jó hatással van a termékenységre.

„Azt hittem, ez egy rossz vicc” – bírálta Bartosz Arlukowicz korábbi egészségügyi miniszter a TVN24 lengyel tévécsatornán a konzervatív keresztény egyházhoz közel álló Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt reklámkampányát. Érvelése szerint a 3 millió zlotyba (mintegy 220 millió forint) kerülő videó árán akár 400 mesterséges megtermékenyítési eljárást is végre lehetett volna hajtani.

Jogvédők szintén megütköztek a reklámon. Szerintük a klip sértő azok számára, akik természetes úton nem tudnak utódot nemzeni. A hivatalban lévő egészségügyi miniszter, Konstanty Radziwill védelmébe vette a reklámfilmet.

Mint mondta, az csak jó, ha a reklám társadalmi vitát kelt, és ezzel felhívja a figyelmet arra, hogy milyen alacsonyak a születési számok Lengyelországban és más európai államokban.

Az egészségügyi tárca az AP hírügynökség megkeresésére közölte, a minisztérium így akarta bátorítani a 18 és 45 év közötti termékeny lengyeleket az egészséges életmódra és a gyermekvállalásra. Hozzáfűzte, senkit nem sértő és a közönségességet elkerülő módon akarták ráterelni a közfigyelmet erre problémára.

A 38 millió lakosú, népességfogyással küzdő Lengyelországban az Európai Unió adatai szerint 2015-ben 1,32 gyermek jutott egy szülőképes korú nőre. Az uniós tagállamok között csak Portugáliában alacsonyabb a termékenységi arányszám, de a görög és spanyol adatok is a lengyelországi mutatók közelében vannak.

(MTI; kiemelt kép: YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik