Nagyvilág

Gyerekeket ölt az iskolába behajtó autós

Első blikkre véletlen balesetre gyanakodnak az ausztrál rendőrök. Két gyerek meghalt, sok megsérült.

Személyautó hajtott bele kedden egy ausztrál iskola melléképületébe, és halálra gázolt két gyereket, 23-nak pedig sérüléseket okozott – közölte a rendőrség. A hatóságok nem gyanakszanak szándékosságra. Öt sérült nyolcévest kórházba szállítottak, de két kisfiún már nem tudtak segíteni, a kórházban belehaltak sérüléseikbe. Egy sérült kislány állapota súlyos, kettőé pedig stabil. A többi gyerek és tanítójuk sérüléseit a helyszínen látták el az orvosok.

Az eset a reggeli órákban történt Sydney délnyugati Greenacre negyedében, a Banksia Road Public School nevű iskolában. Egy Toyota Kluger terepjáró lefordult az útról, és egyelőre ismeretlen okból belerohant az iskolai melléképületbe, ahol éppen tanítás folyt. A rendőrség azt feltételezi, hogy a gázolás nem volt szándékos. A kocsi vezetőjét, egy 52 éves nőt, kórházba vitték vér- és vizeletvizsgálatra. Ő ép bőrrel úszta meg a balesetet. Khaled Arnaout az elsők között rohant a helyszínre, így nyilatkozott később:

Hallottam egy hangos csattanást, de nem igazán figyeltem fel rá. Épp bepattantam a kocsiba, hogy elmenjek, amikor gyereksikolyokat hallottam. A lányom abba az iskolába jár. Átszaladtam az úton, és egy nagy rés volt az épületen. A tanárok és mindenki csak szaladgált fel-alá. Vér és gyerekek voltak a padlón, csak feküdtek ott és sikoltoztak.

A férfi segített másoknak leemelni a kocsit a gyerekekről. Volt, akit így tudtak kihúzni a jármű alól. Egyből megpróbálták újraéleszteni, ezt a mentők kiérkezéséig folytatták. A férfi sajnálattal tette hozzá, hogy nem volt defibrillátor az intézményben, ezt a kiérkező mentők is hiányolták. Arnaout hozzátette:

A sofőr sokkot kapitt. Voltaképp sajnáltam őt, de nem tudtam rá odafigyelni. Csak otthagytam.

(MTI+Sydney Morning Herald; Kiemelt kép: AFP PHOTO / STR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik