Nagyvilág

Az Iszlám Állam nem hátrál: 75 halott egy merényletben

Legalább 75 polgári személyt ölt meg az Iszlám Állam egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban, ahol a dzsihadisták az utolsó, általuk ellenőrzött területeket igyekszenek megvédeni - közölte vasárnap egy civil szervezet.

A szíriai kormányhadsereg közben a Deir-ez-Zór tartománybeli Bukamal irányába nyomult előre, ez az utolsó, még a dzsihadisták kezén lévő város. A hadsereg immár 15 kilométernyire megközelítette a várost – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A nagy-britanniai központú, kiterjedt aktivista hálózattal rendelkező OSDH közölte: szombaton az Iszlám Állam belső menekültekre csapott le.

Hetvenöten haltak meg, közöttük gyermekek, és 140-en megsebesültek

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű szervezet elnöke.

A menekültek egy sivatagos területen gyűltek össze, amely a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szövetség ellenőrzése alatt áll, amely az Egyesült Államok támogatásával szintén offenzívát folytat Deir-ez-Zórban a dzsihadisták ellen.

Az áldozatok magas száma annak tudható be, hogy újabb konvoj érkezett menekültekkel a helyszínre a támadás idején – mondta Rámi Abder-Rahmán, aki szerint a civilek az Irakkal határos, kőolajban gazdag tartományban az IÁ által folytatott két offenzíva elől menekültek.

Totális vereséget szenvedett az Iszlám Állam, de még több terrortámadás jöhet
A terrorszervezet a héten elveszítette utolsó fellegvárát is Szíriában, de az ideológiájukat lehetetlen elpusztítani.

A dzsihadistákat a kormányerők csütörtökön űzték ki az azonos nevű tartományi székhely belvárosából, pénteken az iraki Káimot veszítették el. Haider al-Abádi iraki kormányfő vasárnap félárbocra engedte a nemzeti zászlót Káim központjában, így üdvözölve, hogy szinte az összes, az IÁ által 2014-ben megszállt területet sikerült visszafoglalni.

A dzsihadisták Deir-ez-Zórban az Eufrátesz völgyébe szorultak vissza, a határ mindkét oldaláról offenzívát indítottak ellenük.

A még a Iszlám Állam kezén lévő utolsó területekről civilek százezrei menekülnek el.

A Save The Children civil szervezet szerint az elmúlt hetekben 350 ezer ember, közöttük 175 ezer gyermek kockáztatta az életét, hogy menedéket keressen és kiszabaduljon a deir-ez-zóri hadi események térségéből.

A szíriai polgárháborúnak 2011 márciusa óta több mint 330 ezer halottja volt, milliók menekültek el a harcok elől otthonukból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik