Nagyvilág

Meghalt a lengyel férfi, aki felgyújtotta magát

Az 54 éves ember tíz napja Varsóban politikai okokból gyújtotta fel magát.

 

Piotr S. a lengyel főváros egyik jelképének számító kultúrpalota előtt gyújtotta fel magát október 19-én. A földön kormányellenes röplapokat találtak mellette. Súlyos állapotban került kórházba. Haláláról az oko.press balliberális hírportál számolt be elsőként, a családtagokra hivatkozva.

Tragikus tette előtt a férfi sokszorosított kiáltványt szórt szét maga körül. Megírta, hogy politikai okokból cselekedett, tiltakozásul a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kormánya ellen. Az ellen tiltakozott, hogy korlátozzák a polgári jogokat, megsértik a demokrácia szabályait, az alkotmányt, megsemmisítik a bíróságok függetlenségét és az alkotmánybíróságot. A Jog és Igazságosságot felszólította, hogy működjék a demokratikus jogállam keretei között.

Az elhunyt egy Krakkó melletti községből származott. Családtagjai szerint depresszióval küzdött, de tette átgondolt volt, nem volt köze betegségéhez. A varsói ügyészség nyomoz, azt vizsgálja, hogy a férfi önszántából, vagy esetleg valaki biztatására cselekedett-e. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik