Nagyvilág

Halálos áldozatai is vannak a Közép-Európában tomboló szélnek

Csehországban, Németországban és Lengyelországban is végzetes balesetek történtek.

Öten meghaltak és több tucatnyian megsérültek vasárnap a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő.

*

A rendkívüli időjárás két emberéletet követelt Csehországban. Az észak-csehországi Jicínben egy asszony, a dél-morvaországi Trebicben egy férfi halálát okozta a szélvihar által kidőlt fa. Legalább kéttucatnyian hasonló okok miatt sérüléseket szenvedett – közölte a cseh hírügynökség.

A cseh-lengyel határon lévő Óriáshegység (Krkonose) csúcsain a széllökések sebessége elérte az óránkénti 180 kilométert is. A nyugat-csehországi mintegy százezer lakosú Ústí nad Labemben vasárnap reggel óránkénti 130 kilométeres szélsebességet mértek, és a jelentések szerint a városban gyakorlatilag nem lehetett közlekedni – jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

*

Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel Németországba érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamos felsővezetékeket és épületek tetőszerkezetét. A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erős északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötő és a belváros alacsonyabban fekvő folyóparti térségének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.

A vihardagály sok más vidéken is áradásokat okozott, Wilhelmshafen közelében az ár elragadott egy 63 éves férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg.

A vágányokra dőlt fák és a megrongálódott vezetékek miatt csaknem teljesen megbénult a vasúti közlekedés Hamburgban. Nem közlekedtek egyebek között a várost Berlinnel, Kiellel és Hannoverrel összekötő járatok, és mások mellett Braunschweig, Göttingen és Wolfsburg is elérhetetlen vonattal.

Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dőlt fák, megrongálódott tetők és összedőlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bő 200 bevetésük volt a tűzoltóknak. Mindkét városban rendkívüli helyzetet hirdettek a hatóságok, ami azt jelenti, hogy a tűzoltók és a katasztrófavédelem a túlterheltség miatt rangsorolja a riasztásokat és csak a súlyos esetekben vonul ki a helyszínre – jelentette Bálint Marcell, az MTI tudósítója.

Berlin Schöneberg nevű kerületében összedőlt egy lakóház felújítási munkáihoz használt homlokzati állványzat, a balesetben súlyosan megsérült egy járókelő. Meckelnburg-Elő-Pomeránia és Schléeswig-Holstein tartományban közúti baleseteket okozott a vihar, három ember megsérült.

Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt.

*

Intenzív esőzéssel kísért szélvihar tombolt vasárnap Lengyelországban is, a kidőlt fák miatt két ember életét vesztette, és több mint 270 ezer háztartás maradt áram nélkül. A helyenként óránkénti 110 kilométeres szél miatt a 16 vajdaság közül tízben, mindenekelőtt az ország déli- és észak-nyugati részén fekvőkben másodfokú viharriadót rendeltek el – jelentette a lengyel közszolgálati hírtelevízió.

A Nyugat-Pomerániai vajdaságban vasárnap hajnalban egy kocsivezető akkor vesztette életét, amikor nekiment egy szél által az útra döntött fának. Az Opolskie vajdaságban szintén meghalt egy sofőr, akinek autójára faág zuhant.

A tűzoltóságot szombat este óta mintegy 1500 alkalommal riasztották a leszakadt villanyvezetékek, a megrongált háztetők és a megduzzadt folyók miatt. A négy nyugat-lengyelországi vajdaságban – Alsó-Szilézia, Lubuskie, az Opolskie és Nagy-Lengyelország – délelőtt több mint 270 ezer háztartás volt áram nélkül.

A cseppfolyósított gázt (LNG) feldolgozó swinoujsciei gázterminálban a nagy erejű szél egy darut döntött el, amely megrongált egy csövet, és kisebb méretű gázszivárgást okozott. A berendezés működését leállították, a helyszínen többek között a tűzoltóság felügyeli a helyzetet.

A Sziléziai vajdaságban az egyik regionális vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt leállt a vonatközlekedés – jelentette Lucie Szymanowska, az MTI varsói tudósítója. (MTI; a fenti képen a vízzel elöntött Hamburg – MTI / EPA / David Hecker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik