Nagyvilág

Megrendítő látvány fogadta az édesanyát, mikor felnyitották csecsemője koporsóját

Legrosszabb sejtése igazolódhat be a Skóciában élő Lydia Reidnek, miután exhumáltatta 1975-ben elhunyt, alig hét napot élt csecsemője, Gary Paton holttestét. A koporsó ugyanis üres volt, csak a kisded ruháit találták meg a ládában – számolt be a történtekről a Daily Record.

A 69 éves asszony arra kérte a hatóságokat, hogy vegyenek DNS-mintát a maradványokról és hasonlítsák össze a boncoláskor vett mintákkal, hogy kiderüljön, valóban a fiát temették-e az edinburgh-i sírba.

A rendőrség nyomozást indított az eltűnt holttest ügyében, a mintákat az általuk megbízott laborba akarják küldeni, az asszony viszont ezzel nem ért egyet.

Ő azt szeretné, ha egy általa kijelölt, független intézet végezné el a vizsgálatokat.

Állítása szerint a rendőrségtől nem kapott semmilyen garanciát arra, hogy a mintákat visszakaphatja. Erre azért lenne szüksége, mert keresztény szertartás szerint kívánja újratemetni gyermekét – magyarázta.

A kis Gary több mint 40 éve hunyt el. Lydia azt mondja, a temetkezési cég mutatott neki egy holttestet, ám az nem az ő kisbabája volt. A nő azóta küzd, hogy kiderítse, valójában mi történhetett a gyermekkel. Arra gyanakszik ugyanis, hogy a skót kórházak illegálisan kísérleteztek halott csecsemők tetemén. Az anya augusztusban pert nyert a bíróságon, így engedélyezték, hogy Gary maradványait exhumálják.

Sue Black igazságügyi szakértő a feltárás után megállapította, hogy csontok nem voltak a koporsóban, illetve a bomlás nyomait sem találták meg. A ládát lényegében üresen temették el – hangsúlyozta.

Lydia Reid úgy hiszi, hogy babája testét egyszerűen ellopták. Aggasztó tény, hogy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat elismerte, hogy

valóban több ezer szervmintát tartottak vissza a skót kórházakban, ezek közül sok gyermekekhez tartozott.

Soha nem indult nyomozás az ügyben és egyetlen patológust sem vontak felelősségre – panaszkodott a gyászoló asszony.

A brit koronaügyészség is vizsgálódik, de részleteket egyelőre nem árultak el.

A helyszíni beszámolóról készült további képeket itt megnézhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik