Nagyvilág

Pusztító tájfun csap le Japánra

Japán-szerte több tízezer lakost szólítottak fel lakóhelye elhagyására, repülőjáratok százait törölték és a vasúti forgalmat is szüneteltették számos helyen vasárnap a heves esőzésekkel és erőteljes széllökésekkel kísért Lan tájfun miatt - írja az MTI.

Az NHK japán közszolgálati televízió szerint több mint 70 ezer háztartás evakuálását javasolták a hatóságok, és az ötezret is meghaladja azok száma, amelyeknél el is rendelték az intézkedést.

A jelenleg Japántól délre tomboló, 4-es erősségű Lan óránkénti 40 kilométeres sebességgel halad északkeleti irányba – közölte a szigetország meteorológiai szolgálata (JMA).

A vihar valamelyest gyengülve hétfőre virradóra éri el Japán csendes-óceáni partvidékét Tokió térségében, óránkénti 80 milliméteres csapadékkal. A JMA szerint a szigetország déli és középső részeiben emellett 162 kilométeres széllökésekkel is számolni kell, s figyelmeztetést adott ki a heves esőzések és áradások miatt.

Ráadásul a Kyodo japán hírügynökség szerint az ítéletidő miatt valószínű, hogy néhány helyen legalább hétfőig késhet a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson leadott szavazatok összeszámlálása, ugyanis a távoli szigetek és a japán nagyvárosok közötti kompjáratokat törölték, így nem tudják elszállítani a szavazóurnákat.

Az ítéletidő a voksoláson való részvételi arányt is befolyásolhatta.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Kazuhiro Nogi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik