Nagyvilág

Trump egy „rohadt hazudozó”

Elesett amerikai katonák gyászoló rokonai keltek ki az amerikai elnök ellen, aki egyre mélyebbre ássa magát a kijelentései miatt kialakult botrányban.

„Egy rohadt hazudozó.” Így jellemezte Donald Trump amerikai elnököt egy Irakban elesett amerikai katona édesapja, miután az államfő kijelentette, hogy minden gyászoló katonacsaládot felhívott, hogy személyesen nyilvánítsa ki részvétét a veszteségük miatt.

Euvince Brooks a Washington Post szerdán megjelent cikkében elmondta: Trump nem vette fel vele a kapcsolatot, és nem hallott felőle azóta, hogy 30 éves fiát, Roshain E. Brooks őrmestert augusztus 13-án megölték a közel-keleti országban. Brooks elmondta: a lányát kérte meg arra, tanítsa meg neki, hogyan kell használni a Twittert, hogy Trump kedvenc kommunikációs csatornáján keresztül közölhesse vele, hogy hazudozó. „Ismered az érzést, amikor valaki hazugságokat terjeszt, és harcolni akarsz? Így éreztem magam” – jelentette ki a gyászoló apa.

Trump egy keddi rádiós interjúban jelentette ki, hogy, Barack Obama előző amerikai elnökkel ellentétben ő minden elesett katona családját megkereste. „Legjobb tudomásom szerint, azt hiszem, minden családot felhívtam” – jelentette ki Trump a Fox rádiónak adott interjújában.

Fotó: Getty Images/Spencer Platt

Az elesett katonák családjainak szóló elnöki részvétnyilvánító telefonok kérdése egy hétfői sajtótájékoztató után került az amerikai politikai élet középpontjába. Trump – szokásához híven – hatalmas vihart kavart, amikor kijelentette, hogy „Obama és más elnökök, a többségük nem telefonált, sokuk nem telefonált” az áldozatok hozzátartozóinak, és „néhány elnök nem csinált semmit”.

Trump azután jelentette ki, hogy Obama nem fejezte ki részvétét az elesett katonák rokonainak, hogy újságírók arról kérdezték, miért nem mondott semmit arról a két héttel korábban, Nigerben történt támadásról, amiben négy amerikai katona vesztette életét. Később kiderült, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársai közvetlenül a támadás után készítettek egy közleményt, amiben az elnök és felesége a részvétét fejezi ki a halott katonák családjainak. A közleményt azonban soha nem hozták nyilvánosságra – írta a Politico.

Az elnök kijelentése hatalmas felzúdulást váltott ki. A hétfői sajtótájékoztató után Obama egykori munkatársai dühös támadásokat intéztek Trump ellen.

  • „Ez még Trump szintjéhez képest is felháborító és tiszteletlen hazugság” – jelentette ki Ben Rhodes, Obama egykori külpolitikai tanácsadója.
  • Obama egykori kommunikációs igazgatója, Dan Pfeiffer „elmebajos hülyének”, és „beteges hazudozónak” nevezte Trumpot.
  • Alyssa Mastromonaco, Obama egykori helyette kabinetfőnöke pedig „kibaszott hazugságként” jellemezte a kijelentést, hogy „Obama és a korábbi elnökök nem hívták fel az ütközetben elesett katonák hozzátartozóit”, hozzátéve, hogy Trump egy „elmeháborodott állat”.
  • Eric Holden, Obama egykori igazságügyi minisztere pedig azt üzente Trumpnak, hogy fejezze be „a „rohadt hazugságokat”, majd kijelentette, hogy a szemében az elnök „átlépett egy határt” a kijelentésével, ami annyira feldühítette, mint kevés dolog az életben.

Trump végül kedden telefonált a Nigerben elesett katonák gyászoló rokonainak, de azt is sikerült úgy intéznie, hogy azzal csak még nagyobbá tette a botrányt. Az egyik özveggyel – aki éppen úton volt, hogy fogadja férje holttestét – ugyanis közölte, hogy a férfi „tudta mire vállalkozott”, amikor katona lett, hozzátéve, hogy halála „így is fájdalmas”.

Trump tagadja, hogy bunkó volt egy katona özvegyével
Az amerikai elnök szerint nem volt közömbös, amikor felhívta egy elhunyt kommandós szeretteit. Szerintük igen.

Erről először egy demokrata képviselőnő számolt be, aki éppen együtt utazott La David Johnson őrmester özvegyével, amikor Trump felhívta. Frederica Wilson később közölte, hogy a beszélgetés legrosszabb része az volt, amikor az özvegy a hívás után közölte vele, hogy Trump még csak a nevét sem tudta a férjének. Wilson kijelentette:

Ez egy beteg ember. Hidegszívű, nem érez sajnálatot és nincs benne együttérzés senki iránt.

Trump később azzal vádolta meg a képviselőnőt, hogy kitaláció amit állít. Ezután az elesett katona egyik rokona, aki a saját gyerekeként nevelte fel a férfit kisgyerek kora óta, az AP amerikai hírügynökségnek és a Washington Postnak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselőnő beszámolója helytálló.

Az elnök azonban még később is kiállt amellett, hogy nem tette a neki tulajdonított, érzéketlen kijelentést, közölve, hogy „nagyon kellemes beszélgetésem volt a nővel, a feleséggel, aki kedves nőnek hangzott”. Amire Wilson azzal válaszolt egy Trumpnak címzett Twitter-üzenetben, hogy „Myeshia Johnson. Ez az ő neve, Mr Trump. Nem „a nő”, és „a feleség”.


Közben az amerikai sajtó utánajárt annak, mennyi igazság van Trump kijelentésében, hogy „minden családot felhívott”. Az AP amerikai hírügynökség négy katonát talált, akik gyászoló rokonaik nem kaptak részvétnyilvánító telefont, míg a Washington Post 13 elesett katona családjával beszélt, akiknek felét nem hívta fel – és volt, aki még egy levelet sem kapott.

Egy özvegy pedig a CNN-nek elmondta, napokon keresztül várt Trump hívására, miután a Fehér Ház közölte vele: legyen telefonközelben az elnöki részvétnyilvánító hívásra várva, de az soha nem történt meg. Egy elsett katona apja, Chris Baldridge a Washington Postnak elmondta: amikor Trump pár héttel fia júniusi halála után felhívta, 25 ezer dollárt ajánlott fel neki, de a csekk soha nem érkezett meg. Azt végül szerdán adták fel, aznap, amikor a Post beszámolt az esetről.

Közben Trump politikai szövetségesei egyre frusztráltabban figyelik, hogy az elnök egy újabb, csak saját magának köszönhető botránya az, ami meghatározza a közbeszédet, egy olyan héten, amikor az elnöknek az adórendszer ambiciózus reformjával kéne foglalkoznia. A botrány azonban minden figyelmet elterelt a tervről.

Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy Trump számára az ilyen, és ehhez hasonló, az elnöki hivatal nagyságához mérten jelentéktelen ügyek – mint például az, hogy állnak-e az NFL amerikaifoci liga játékosai a himnusz alatt vagy sem – az igazán fontos kérdések. „Szerinte ezek miatt a dolgok miatt választották meg, ezek azok a dolgok, amiről tudja, hogyan kell beszélni, és ezek azok a dolgok, amivel a New York Post címlapjára kerül” – jelentette ki a National Review konzervatív magazin szerkesztője, Jonah Goldberg.

A baj az, hogy a munkát mégiscsak el kellene végeznie – tette hozzá Goldberg. A Republikánus Párt egyik stratégája pedig a The Hillnek nyilatkozva pedig közölte: „Ideje lenne visszatérni az adóreformhoz”.

Trump elnökségének eddig eltelt hónapjaiból kiindulva erre kevés az esély.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik