Nagyvilág

24 órája maradt Katalóniának

Spanyolország felfüggeszti Katalónia függetlenségét, ha az autonóm régió vezetője nem hagy fel a függetlenségi törekvéseivel, közölte az ország miniszterelnök-helyettese szerdán reggel, 24 órával az ultimátum határidejének lejárta előtt – írja a The Local.

Soraya Saenz de Santamaria a parlamentben arról beszélt, hogyha a szeparatista Carles Puigdemont katalán elnök nem ad kielégítő választ csütörtökön reggel 8 óráig, akkor aktiválják az alkotmány 155-ös cikkelyét, amely kimondja, hogy

a spanyol kormány közbeavatkozhat és átveheti az irányítást az autonóm régió felett, amely nem teljesíti az alkotmányban rögzítetteket, a más törvények által ráruházott kötelezettségeket, vagy olyan módon jár el, amely komolyan sérti Spanyolország általános érdekeit.

Ha ezt valóban meglépik, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Puigdemont múlt kedden aláírta a függetlenségi nyilatkozatot, amit határozatlan időre felfüggesztettek, hogy párbeszédet kezdeményezhessenek Madriddal. Az október 1-jei referendumon több mint kétmillióan vettek részt, és kilencven százalékuk az elszakadás mellett voksolt.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Pau Barrena

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik