Nagyvilág

Megöltek 67 embert a kenyai rendőrök

Legalább 67 embert öltek meg kenyai rendőrök az augusztusi választások óta zajló, a választási rendszer reformját sürgető tüntetéseken - jelentette hétfőn az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch (HRW).

A nemzetközi jogvédő szervezetek ezt a munkatársai által, mintegy 150 ember, köztük sebesültek, szemtanúk, rendőrségi és egyéb illetékesek bevonásával készített interjúira hivatkozva közölte.

A beszámoló szerint a biztonsági erők tagjai a főváros, Nairobi szegényebb, az ellenzék uralta negyedeiben augusztus 9. és 13. között több rajtaütést tartottak, amelyeken – a szemtanúk elmondása szerint – számos esetben rárúgták az ajtót az emberekre, némelyiküket pedig agyonlőtték vagy agyonverték.

A túlzott erőszak e halálos mértékű alkalmazása a rendőrségi műveletek részévé vált Kenyában, és határozottan be kell szüntetni a következő választások előtt

– mondta Michelle Kagari, az Amnesty International afrikai részlegének igazgatóhelyettese.

Fotó: Europress/AFP/Brian Ongoro

George Kinoti, a kenyai rendőrség szóvivője visszautasította a jogvédő szervezetek jelentését, amelyet szenzációhajhásznak nevezett, és amely – elmondása szerint – hazugságokon alapul.

A kenyai kormány a múlt héten betiltotta a tüntetéseket a kelet-afrikai ország legnagyobb városai között található Mombasában és Kisumuban, illetve a fővárosban, Nairobiban, az ellenzék által szervezett tüntetéseken megnyilvánuló törvénytelenség fokozódása miatt. Hétfőn ennek ellenére több városban is tüntetést tartottak, köztük Kisumuban is.

E városban a tiltakozók és a rendőri erők közti összecsapásokban egy utcai árus életét vesztette – közölte az AP amerikai hírügynökséggel egy neve elhallgatását kérő magas rangú rendőrtiszt.

Fotó: Europress/AFP/Yasuyoshi Chiba

Raila Odinga ellenzéki politikus a múlt héten bejelentette: nem indul az október 26-án megismétlendő elnökválasztáson, mert a kormánypárt és a választási bizottság figyelmen kívül hagyta ez utóbbi testület összetételére és működésére vonatkozó reformjavaslatait.

Kenyában az elnökválasztást azért ismétlik meg, mert az előző, augusztusi elnökválasztás eredményét a kenyai legfelsőbb bíróság szeptember elején megsemmisítette arra hivatkozva, hogy a választási bizottság elmulasztotta és elhanyagolta, hogy az alkotmánynak megfelelően bonyolítsa le a választásokat, és megtagadta számítógépes rendszerének felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik