Nagyvilág

“Milyen kellemes idekinn!” – mondta, miután 23 évet ült ártatlanul

Szabadlábra helyeztek az Egyesült Államokban egy férfit, akit tévesen ítéltek el.

Lamonte McIntyre-t 17 évesen, 1994-ben vették őrizetbe két ember megölésének gyanújával. A rákövetkező évben – amikor betöltötte a 18. évét – kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet szerint McIntyre lelőtt két embert, áldozatai gépkocsiban ültek, amikor tüzet nyitott rájuk. Ő ezt végig tagadta, ártatlanságát hangoztatta, de egy szemtanú elmondása alapján már a bűntény után néhány órával előzetes letartóztatásba helyezték, noha családja váltig állította, a gyilkosság idején otthon volt. Terhelő vallomást tett ellene az áldozatok egyik rokona is, aki később azonban visszavonta vallomását, mondván, a rendőrség kicsikarta belőle.

A perben nem derült ki, mik voltak McIntyre indítékai, nem került elő a gyilkos fegyver és semmilyen bizonyíték, amely a bűntény helyszínéhez vagy az áldozatok valamelyikéhez kötötte volna őt.

Egy kansasi ügyvéd nemrég újrakezdte vizsgálni az esetet, és a szemtanúk vallomását megkérdőjelező új információ birtokában kérte a férfi szabadon engedését. Arra hivatkozott, hogy a nyomozati eljárásnál a rendőrség helytelenül járt el és felmerült az elfogultság is, mert – mint kiderült – titkolt szerelmi viszony volt az ítélkező bíró és az ügyész között. Ezt a perben nem vették figyelembe.
A most negyvenéves Lamonte McIntyre-t pénteken szabadlábra helyzeték. Helyszíni tudósítások szerint rokonok, barátok és újságírók sokasága várt rá a börtön kapujánál.

    “Milyen kellemes idekinn!”

– ezek voltak az első szavai, miután 23 év után szabadult börtönéből. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik