Nagyvilág

Elítélték a vatikáni gyermekklinika elnökét

Hivatali hatalommal való visszaélés miatt egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vatikáni bíróság szombaton Giuseppe Profitit, a Bambin Gesu vatikáni gyermekklinikát működtető alapítvány volt elnökét, akivel szemben ejtették viszont a hűtlen kezelés vádját – jelentette az olasz média.

Giuseppe Profitit eredetileg azzal vádolták, hogy az alapítvány pénztárosával, Massimo Spinával együtt a gyermekkórháznak szánt adományokból származó több mint 420 ezer eurót jogtalanul használtak fel, többek között ebből a pénzből finanszírozták Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár vatikáni luxuslakásának felújítását. A felújítást egy, a vádlottal baráti kapcsolatban álló építési vállalkozóval végeztették.

Az ügyre 2015-ben a Vatileaks nevű kiszivárogtatási botrány során derült fény. Ennek nyomán a Vatikán ügyészsége idén júliusban vádat emelt Profiti és Spina ellen.

Tarcisio Bertone a költséges lakásfelújítás nyilvánosságra kerülése után azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a pénz a kórházi alapítványból származott. Később 150 ezer eurót vissza is fizetett a gyermekkórháznak.

A bíboros 2013-ban költözött a több száz négyzetméteres, tetőteraszos ingatlanba, amikor véget ért szentszéki államtitkári megbízatása. Lakásválasztását számos bírálat érte a Vatikánban és az olasz sajtóban is, mivel ellentétben állt az éppen akkor megválasztott Ferenc pápa által meghirdetett egyszerűséggel. A pápa éppen ezzel egy időben döntött úgy, hogy a pápai lakosztály helyett a Szent Márta-házba költözik.

A vatikáni ügyészek háromévi börtönbüntetés kiszabását kérték Profitire, aki végül ennél enyhébb, öt évre felfüggesztett egyéves szabadságvesztést kapott, és 5000 euró pénzbüntetést is ki kell fizetnie. A vádlott azzal védekezett, hogy a felújított lakást olyan rendezvényekre is használni akarták, amelyekre joggal fordíthattak alapítványi pénzeket.

Massimo Spina pénztárost a bíróság felmentette a vádak alól.

A Vatikán tavaly leváltotta a kórházat működtető alapítvány vezetőségét, és Ferenc pápa új vatikáni hivatalt hozott létre az egyházi egészségügyi intézmények pénzügyi felügyeletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik