Nagyvilág

Börtönbe mehet a szülő, ha a gyereke más gyerekeket zaklat

Egy amerikai kisvárosban megelégelték az egyre súlyosabb iskolai zaklatásokat.

Kétszázötven dollár (kb. hatvanötezer forint) pénzbüntetést, vagy tizenöt nap börtönt is kaphat az a szülő hamarosan, aki nem tudja megfegyelmezni agresszív porontyát – legalábbis a North Tonawanda nevű New York állambeli kisvárosban, ha életbe lép az új törvény, amellyel az iskolai zaklatásnak szabna gátat a városvezetés. A törvényjavaslat elfogadásáért egy szülő kampányolt: Victoria Crago kisfiát a szeme láttára támadta meg egy másik gyerek.

Ez a fiatalember egyszerűen csak behúzott neki. Ami ebben a legjobban megrémített, az a nyílt erőszak egy szülő orra előtt.

A nő akcióba lépett, Facebook-oldalt indított a szülőtársainak, hogy hasonló eseteket gyűjtsenek össze, ami megihlette a helyi törvényhozást. Az új szabályozás értelmében, minden városi törvény, például egy esetleges kijárási tilalom megsértéséért is a szülő lesz felelősségre vonható. A város felügyelője, Greg Woytila a Sunnak úgy fogalmazott, reméli, hogy soha nem kell majd ilyen büntetés kiszabniuk, de az extrém esetekre nincs jobb megoldás. A város jogásza szerint

azt szeretnénk, hogy a szülőket is sikerüljön bevonnunk ebbe a folyamatba, és hogy megoldást találjunk.

 

A kampányt elindító anya szerint egy ilyen törvény hatására a gyerekek talán kétszer is meggondolják a tetteiket:

Azt gondolom, hogy ezek a srácok rájöttek, hogy meg tudják úszni ezeket az eseteket, ezért támadnak újra meg újra. De ha keményebb törvény van érvényben, talán egy pillanatra elgondolkodnak.

Ez egyébként nem az első ilyen szabályozás: Wisconsin államban is életben van egy törvény, amelynek értelmében a szülő akár 681 dollárra (kb. 177 ezer Ft-ra) is büntethető, ha a gyereke folyamatosan zaklatja társait.

Borítókép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik