Nagyvilág

Végre segítséget ígértek a rohingjáknak

A mianmari kormány célul tűzte ki a rohingja kisebbség Bangladesbe menekült tagjainak visszatelepítését és segítését, valamint az általuk lakott Arakán szövetségi állam fejlesztését, és ott a tartós béke megteremtését – jelentette ki Aung Szan Szú Kji mianmari vezető csütörtök este egy tévébeszédében, amelyre eddig ritkán volt példa.

Miért nem veszik el a Nobel-békedíjat a kormányfőtől, aki épp végignéz egy népirtást?
A fél életét házi őrizetben töltő Aun Szan Szu Kjit az egész világ csodálta. Miért nézi tétlenül a rohingyák üldözését?

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala éppen az előző nap hozta nyilvánosságra jelentését az Arakán államban az elmúlt hónapokban történt eseményekről.

Ebben megállapította, hogy a mianmari fegyveres erők módszeresen és összehangoltan hajtották végre a muzulmán kisebbség elleni támadásokat, és céljuk a rohingjáknak az országból való kiűzése, visszatérésük megakadályozása volt.

Arakánból augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe.

Népirtás zajlik, és te csak ezt a fényképet látod belőle
A halott csecsemőjét sirató rohingja anyáról készült fotó megmutatja, mi történik éppen a Mianmarból menekülő muszlimokkal.

Szú Kji beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Mianmar Bangladessel együttműködve már kétszer is „sikeresen” visszatelepítette az elmenekült rohingjákat, emiatt kormánya optimista lehet, hogy ez ezúttal is sikerülni fog.

A mostanihoz hasonló, de kisebb volumenű konfliktus már egyszer az 1970-es évek végén és a 90-es évek elején is kitört Arakánban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik