Nagyvilág

ENSZ-békefenntartók bedrogoztak és megerőszakoltak egy tizenéves lányt

Bedrogoztak, majd megerőszakoltak mauritániai ENSZ-békefenntartók egy tizenéves lányt a Közép-afrikai Köztársaságban – közölte szerdán az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

A szervezet úgy tudja: helyi rendőrségi vizsgálat derített fényt arra, hogy egy vagy több békefenntartó követte el a bűncselekményt még szeptember végén Bambari városában. Az ENSZ úgy tudja, hogy az áldozat 16 éves. Az Amnesty International információ szerint viszont valójában 19.

A jogvédők adatai szerint az áldozat elveszítette eszméletét, miután ivott a teából, amellyel a katonák megkínálták, később pedig csaknem meztelenül tért magához, és az orvosok kábítószert nyomait találták a szervezetében, valamint bizonyíthatóan megerőszakolták.Hiába tárták fel a helyi hatóságok, hogy mi történt, ők nem vonhatják felelősségre az ENSZ kéksisakosait; a visszaéléseket elkövető békefenntartókat csak hazájukban állíthatják bíróság elé.

Az elmúlt években több afrikai ENSZ-misszió katonáiról derült ki, hogy nemi erőszakot követtek el vagy szexuálisan zaklattak helyieket, és Antonió Guterres ENSZ-főtitkár személyesen emelte fel a szavát az ügyben, s szögezte le, hogy az ENSZ-nek példát kell mutatnia, hogy nem tűri el az ilyesmit. Az Amnesty International szerint a mostani eset lesz a próbája annak, hogy mennyire lehet ezt a kijelentést komolyan venni.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik