Nagyvilág

Bohókás ötlettel rendezte volna a Krím-kérdést a cseh elnök

A félsziget úgyis az oroszoké, akkor meg fizessék ki, és ennyi - mondta Miloš Zeman. Mindkét oldal hülyének nézi ezért.

Oroszország senkinek sem akar fizetni a Krímért, kompenzációt sem kíván adni Ukrajnának a félszigetért, ahogy azt Miloš Zeman cseh elnök javasolta – jelentette ki kedden Leonyid Szluckij, az orosz alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke. Zeman javaslatát az ukrán külügyminisztérium cinikusnak nevezte.

A cseh elnök Strasbourgban az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében kedden találta ki, hogy Ukrajna számára a Krím elvesztése “lezárt ügy”, a kérdést pedig úgy lehetne rendezni, ha Moszkva fizetne a területért Kijevnek – pénzzel vagy kőolajjal és földgázzal.

Miloš Zeman cseh elnök nyilatkozata, amiben lényegében kész tényként fogadta el a Krím csatlakozását Oroszországhoz, mindenképpen üdvözlendő. Ugyanakkor az a javaslata, hogy Ukrajnának valamilyen formában kompenzációt kellene fizetnie, nem áll ki semmilyen kritikát. Oroszország senkinek semmit nem fog fizetni.

– mondta Szluckij újságíróknak. “A Krím nem lehet egyezkedés vagy alku tárgya. A félsziget egyesülése Oroszországgal a lakosság közvetlenül akaratnyilvánítása alapján történt, nem valamiféle adásvétel keretében” – jelentette ki Szluckij.

Kedden az ukrán külügyminisztérium is reagált a cseh elnök nyilatkozatára, tiltakozását fejezve ki a javaslat ellen. Kijev szerint “a felvetés túllép a politika keretein, leplezetlen cinizmusnak minősíthető”. “Ukrajna sosem fogja területét, értékeit vagy szabadságát áruba bocsátani” – közölte az ukrán külügyminisztérium.

(MTI; Kiemelt kép: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik