Nagyvilág

Vámpírok tartanak rettegésben egy országot

Az ENSZ munkatársakat vont ki Malawi két déli körzetéből, ahol a vámpírok keltette babonás rémület eddig legkevesebb öt emberéletet követelő erőszakos cselekményekhez vezetett - közölte hétfőn maga a világszervezet.

A világ egyik legszegényebb államának számító Malawi vidéki térségeiben széles körben elterjedt a boszorkánysággal kapcsolatos megannyi babona és az ahhoz köthető számos hiedelem. Utoljára 2002-ben törtek ki – szintén vámpírokról szóló pletykák miatt – önkényes erőszakos cselekmények a délkelet-afrikai országban.

A világszervezet biztonsági ügyekben illetékes hivatalának (UNDSS) jelentése, amelybe betekintést nyert a Reuters brit hírügynökség, azt írja, hogy Phalombe és Mulanje körzetekre súlyos hatással vannak a vérszívásról és vámpírok létezéséről lábra kapott pletykák.

Az UNDSS szerint legalább öt vámpírizmussal vádolt ember vesztette életét lincselő bandák szeptember közepe óta tartó erőszakcselekményei során.

A tömeg emellett az állítólagos vérszívók utáni hajszájában útlezárásokat is emelt ezekben a körzetekben, amit szintén aggodalmasnak tartott a világszervezet biztonsági hivatala.

Peter Mutharika malawi elnök nyugtalanítónak és velőtrázónak nevezte a jelentéseket. Az államfő hivatala szerint ezek a fejlemények komoly aggodalommal töltik el az elnököt és a kormányt is.

Az UNDSS jelentésében arról ír, hogy a vérszívó élőholtakról szóló pletykák valószínűleg a szomszédos Mozambikból keltek szárnyra, ugyanakkor nem tudni, mi indította útjára őket. Az UNDSS javasolta, hogy az ENSZ átmenetileg függessze fel tevékenységét a térségben a helyzet rendeződéséig. Hozzátette: néhány nem kormányzati szervezet már kivonta munkatársai egy részét, és időlegesen szünetelteti tevékenységét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik