Nagyvilág

Erdogan hadsereggel ront neki a szír felkelők bástyájának

A szíriai Idlíb tartományban még mindig jelen vannak a szélsőségesek, a törökök most nekik esnek, támogatva a mérsékelt lázadókat. Az orosz légierő is besegít.

Törökország és az általa támogatott szír lázadók komoly hadműveletbe kezdenek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amit részben szélsőséges lázadók tartanak ellenőrzésük alatt – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton.

Idlíb és környéke a mérsékeltnek tekintett lázadók – a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) alá tartozó csoportok – legerősebb bástyái közé tartozik, de egyre inkább a szélsőséges szunnita lázadók uralma alá kerül. A legjelentősebb szélsőséges csoport Idlíbben az al-Kaidával szövetséges, korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sám (Levantei Felszabadítási Bizottság).

Utóbbiak – az FSA-tól eltérően – nem hajlandók fegyverszünetet kötni Bassár el-Aszad szír elnök kormányával.

A hadművelet része a Törökország, Irán és Oroszország közötti feszültségcsökkentési megállapodásnak. Ankara és Moszkva egyébként egymással szembenálló feleket támogat, előbbi a kormány ellen harcoló mérsékelt ellenzéki erőket (FSA), utóbbi pedig Bassár el-Aszad elnököt. Ezeknek az erőknek ma már közös ellenségük van, mégpedig a szélsőséges terrorszervezetek, élükön a Dzsabhat Fatah as-Sám.

A török egységek Törökország felől fognak csatlakozni az FSA-hoz, ami már szombaton megkezdte a műveletet. Oroszország – Aszad szövetségese – pedig a levegőből támogatja a haderőt – mondta Erdogan. Hozzátette, hogy a török légierő is részt vesz a támadásokban, törökországi légi bázisokról kiindulva. Így fogalmazott:

Soha nem fogjuk megengedni, hogy határaink mentén terrorista folyosók alakuljanak ki. Az idlíbi hadművelet után lesznek további kezdeményezéseink is.

Az FSA egyik tisztviselője azt mondta: a lázadószövetség készen áll a betörésre Idlíbbe, de egyelőre várakoznak. A török hadsereg tavaly augusztus óta jelen van Észak-Szíriában, ahol mintegy 2000 négyzetkilométeres területet tart ellenőrzése alatt.

Az Iszlám Állam elleni hadjáratról az orosz védelmi minisztérium közölte szombaton, hogy az orosz légierő csapásaiban az utóbbi 24 órában meghalt mintegy 180 fegyveres a kelet-szíriai Majadin környékén, Bukamal mellett, illetve Deir ez-Zórtól délre. A halottak között vannak szírek, irakiak, tunéziaiak, egyiptomiak és a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból származók.

(MTI; Kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik