Nagyvilág

Las Vegas-i lövöldöző: senki sem érti, miért gyilkolt a multimilliomos hazárdjátékos

Egyre több és több információt lehet megtudni a legvéresebb amerikai tömeggyilkosság elkövetőjéről. Csak azt övezi növekvő rejtély, miért tette. Összeszedtük, mit lehet eddig tudni róla.

Már négy nap telt el azóta, hogy a 64 éves Stephen Paddock egy kalapáccsal bezúzta Las Vegas-i hotelszobájának ablakait, majd felhalmozott automata gépfegyvereivel tíz percen át lőtte egy koncert közönségét. Azóta csak egyre nagyobb és nagyobb rejtély övezi, hogy a sokat kaszinózó nyugdíjas milliomos miért hajtotta végre az Egyesült Államok történetének legvéresebb tömegmészárlását, ami alatt a legfrissebb adatok szerint 58 embert ölt meg, és 489-at megsebesített.

Las Vegas-i lövöldözés: 58 halott, 515 sérült
Minden idők leghalálosabb lövöldözése zajlott le az Egyesült Államokban vasárnap éjjel. Az áldozatok száma a napokban még tovább nőhet.
Fotó: David Becker/Getty Images

Azt biztosan lehet tudni, hogy Paddock nem hirtelen felindulásból kezdett el gyilkolni. A mészárlást jó előre eltervezte, és alaposan felkészült rá. A fegyvereket napokon át csempészte be a szobájába, amit bekamerázott, hogy láthassa a közelítő rendőröket. És nem akart meghalni. A Las Vegasnak is otthont adó Clark megye seriffje, Joe Lombardo elmondása szerint bizonyíték van rá, hogy azt tervezte, el fog menekülni. Végül mégis öngyilkosságot követett el.

Az eddig megjelent beszámolók szerint egyelőre semmi sincsen Paddock múltjában, ami magyarázatot adhatna tettére. Egyáltalán nem érdekelte a politika, nem volt bűnözői múltja (még közlekedési bírságokat sem kapott), és arról sem lehet tudni, hogy mentális problémái lettek volna, vagy hogy szélsőséges eszmék híve lett volna.

Öccse, Eric Paddock elmondása szerint testvérének nem volt köze egy politikai szervezethez, vagy vallási csoporthoz sem, „semmi fehér felsőbbrendűség, semmi, amiről tudok, pedig 57 éve ismerem”.  Emellett katonai múltja sem volt, a fegyverek iránt sem érdeklődött különösebben, egyáltalán nem volt agresszív, dühkitörései sem voltak. A hatóságok egyelőre a sötétben tapogatóznak, hiszen nem illik rá egyik korábbi tömeggyilkos profilja sem – közölte Lombardo.

Visszahúzódó multimilliomos hazárdjátékos

Egyelőre az egyetlen dolog, ami a bűnözéshez köti, az az édesapja. Paddock hétéves volt, amikor apját bankrablás miatt letartóztatták, majd húsz évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az anyja ezután egyedül nevelte fel Stephent és három fiútestvérét, akiknek a nő azt hazudta apjukról a letartóztatása után, hogy meghalt. A férfi 1968-ban megszökött a börtönből, és csak egy évtized múlva fogták el Oregonban, ahol egy bingoszalont üzemeltetett.  1998-ban halt meg, Texasban.

Paddock 1976 és 1985 között különböző kormányzati állásokban dolgozott: volt postás, az adóhivatal ügynöke, majd auditor egy kormányzati megrendelésekkel foglalkozó ügynökségnél, végül a Lockheed Martin egyik elődjeként jellemzett cégnél dolgozott. Mindeközben elkezdett ingatlanokkal foglalkozni. Szerte az országban vásárolt, adott bérbe és értékesített ingatlanokat és végül ebből szedte össze millióit.

Fotó: AFP

A Legfiatalabb testvér, Eric elmondása szerint évtizedeken át közösen vittek egy ingatlanos céget, aminek eladásából Stephen kétmillió dollárt zsebelt be. „Ő egy multimilliomos, és engem is tehetőssé tett” – mondta.

Paddock egyetlen szenvedélye a kaszinózás volt, amit nyugdíjas évei alatt kezdett el igazán komolyan űzni. Nem véletlen, hogy Nevadába költözött, ahol Las Vegas mellett Reno kaszinóiban is rendszeres vendégnek számított. Volt, hogy több hónapig élt az ottani kaszinóhotelekben. Az eddigi beszámolók szerint nem tartozott a legnagyobb, elit játékosok közé, de ahhoz elég nagy összegekben játszott, hogy ismerjék a nevét. „Felelősségteljes hazárdjátékos volt”, aki mindig kifizette az adósságait – mondta Paddockról egy, a szokásait jól ismerő ember a Washington Postnak.

Kedvenc játéka a videópóker volt. A beszámolók szerint órákon át volt képes ülni a gépek előtt, százdolláros téteket adva meg, és rendszeresen előfordult, hogy több tízezer dollárt nyert, és hat számjegyű hitele volt a kaszinókban.

Testvére szerint alaposan játszott, jól átgondolva, mire tesz fel pénzt. „Matekos volt”, aki gondolkodás nélkül, tizedes pontossággal meg tudta mondani milyen esélyei vannak a gépen, amin játszik. „Úgy tanulmányozta a gépeket, mintha PhD-re készülne”, és nem szerencsejátékként, hanem munkaként kezelte a kaszinózást – tett hozzá.

A videópóker egyik szakértője elmondta: ez a játék a hidegfejű számításokon múlik, még annyira sem játszanak szerepet benne az érzelmek, mint a rendes pókerben. „A megérzéseknek itt nincsen szerepe”, minden a valószínűség-számításon áll, vagy bukik.

Ez a játék illett a személyiségéhez. Eric elmondása szerint testvére módszeres volt, mindig számításba vette az esélyeket, óvatos volt, szeretett előre tervezni, és nem hagyott semmit a véletlenre. Ez az egész életére jellemző volt. Például mindig két mobiltelefon volt nála, amik különböző szolgáltatótól voltak, arra az esetre, ha egyiknek lehalna a hálózata.

A barátnőjét is a kaszinónak köszönheti

Paddock kétszer házasodott, mindkettő válással ért véget. Mostani barátnőjét, Marilou Danley-t egy renói kaszinóban ismerte meg, ahol a Fülöp-szigeteken született nő a nagypénzű játékosokat segítő hostessként dolgozott. 2014-ben együtt költöztek mostani házukba, egy nevadai kisváros csendes zsákutcájába, amit Paddock a félreeső helyszín miatt választott ki. Danley ezután vált el amerikai férjétől, hogy Paddockkal éljen.

Fotó: AFP

A pár, különösen Paddock visszahúzódó életét élt, szomszédjai alig látták, nem csak nevadai, hanem floridai házánál is. Nem volt társasági lény, inkább magának való, csendes, de ártalmatlan nyugdíjas benyomását keltette, aki nem hivalkodott hatalmas vagyonával. Floridai szomszédja „szelíd óriásként” jellemezte, aki soha nem mutatott agresszív viselkedést.

Valami történt

A hatóságok most azt próbálják kideríteni, mi történhetett tavaly ősz elején, ami miatt Paddock hirtelen elkezdett nagy mennyiségben fegyverek vásárolni. Eric elmondása szerint neki fogalma sem volt arról, milyen nagy fegyverarzenált halmozott fel bátyja. Csak annyit tudott, hogy őriz pár pisztolyt a széfjében, de arról már nem tudott, hogy gépkarabélyokat is vett.

A hatóságok tájékoztatása szerint 2016 októbere óta legalább 33 lőfegyvert vásárolt Nevadában, Arizonában, Utahban és Texasban. Mindegyiket legálisan, fegyverboltokban vette meg, átesve a szükséges háttérellenőrzéseken, amik nem mutattak semmi gyanús jelet.

Paddock szállodai szobájában 23 fegyvert találtak, további 19-et a nevadai Mesquite-ben lévő házában, és hetet renói lakásában. Emellett bombakészítéshez is használható ammónium-nitrátot találtak az autójában és a házában, valamint további 22 kilogramm Tannerite robbanóanyagot a kocsijában, amiben nagyjából 1600 darab lőszer is volt.

Hogy lehet ennyi fegyvert bevinni egy hotelbe?
23 fegyvert találtak a Los Angeles-i lövöldözés elkövetőjének szobájában. Miért nem ellenőrizte senki Stephen Paddockot?

A nagy kérdés, aminek megválaszolására most az egész Egyesült Államok vár, a miért. Miért kezdett el fegyverek halmozni, és miért kezdett bele a tömeggyilkosságba, amit alapos tervezés után hajtott végre.

A hatóságok abban bíztak, barátnője lesz ebben a legnagyobb segítség, de nyilatkozatai szerint ő is teljesen ledöbbent barátja tettén. A helyi idő szerint vasárnap este történt lövöldözés idején Danley a Fülöp-szigeteken volt, ahova két héttel korábban Paddock küldte el. Ő vett neki egy olcsó repülőjegyet szülőhazájába, hogy rokonlátogatásra mehessen, majd később százezer dollárt utalt el neki házvásárlásra. Eric szerint Paddock nagyon szerette a nőt, és azért küldte el, hogy ezzel is megvédje. A pénzzel pedig gondoskodni akart róla.

Danley kedden önként tért vissza az Egyesült Államokba, hogy válaszoljon az FBI kérdéseire. Az ügyvédje által közétett közleménye szerint a nőnek fogalma sem volt arról, hogy mire készül barátja, aki „soha nem mondott, és soha nem csinált semmi olyat”, amiből azt gondolhatta volna, hogy bárkit is bántani akarna.

Agybaj

Egyelőre az egyetlen valamire való magyarázat az lehet, hogy váliumot szedett. A diazepám hatóanyagú nyugtatót a Las Vegas Review Journal információi szerint 2016-ban írták fel neki, és idén júniusban is kapott a gyógyszerből. A lap ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a szorongásoldóval kapcsolatban végzett kutatások megállapították, hogy esetenként agresszív viselkedést okozhat a használóknál.

Fotó: Drew Angerer/Getty Images

„Ha valakinek van egy lappangó agresszióproblémája, és leszedálják ezzel a szerrel, agresszívvá válhat” – mondta el a lapnak egy szakértő. Egy másik azonban hozzátette: a szer inkább dühkitöréseket okozhat, és nem olyan jól megtervezett gyilkosságokat, mint amit Paddock elkövetett. Michael First azt mondta, az indítékhoz közelebb vihet, ha azt vizsgálják meg, miért kellett neki felírni a gyógyszert.

Közben a testvére tette előtt teljesen értetlenül álló Eric Paddock reményét fejezte ki, hogy a boncolás alatt találnak valamint az orvosok, ami magyarázatot adhat az okokra.

Remélem találnak egy daganatot a fejében, vagy valamit

– mondta.

Arra, hogy valaki egy agydaganat miatt vált tömeggyilkossá már volt példa az amerikai történelemben: Charles Whitman, aki 1966-ban egy texasi egyetem óratornyából lövöldözve 16 embert ölt meg. Búcsúüzenetében ő maga kérte, hogy boncolják fel az agyát, mert érezte, hogy valami nem stimmel vele. Végül találtak is benne egy daganatot, és szakértők szerint erős a gyanú, hogy végül annak a daganatnak a hatása miatt kezdett el gyilkolni.

Eric Paddock szerint bátyja tett annyira érthetetlen, hogy egy ilyen elváltozás lehetne az egyetlen megnyugtató válasz a miért kérdésre. „Imádkozom legalább néhány adatért. Mert különben a bogár a Sötét zsarukból felvett egy Steve-ruhát, majd ment, és megtette ezt. Nincs más ésszerű magyarázat.”

(Kiemelt kép:Ethan Miller/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik