Nagyvilág

Las Vegas-i tömegmészárlás: az elkövető bekamerázta a szállodát

Stephen Paddock, a Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetője kamerákat helyezett el a szállodában és tette előtt nagy összeget utalt át a Fülöp-szigetekre – jelentette be szerdára virradóra Joseph Lombardo, Clark megye seriffje sajtóértekezleten.

Elmondta, hogy a tette után öngyilkosságot elkövetett Stephen Paddock a szállodai szobájában és a folyosón is kamerákat helyezett el. A rendőrség feltételezése szerint a 64 éves férfi azt figyelhette, hogy közelít-e valaki a szobájához.

Hogy lehet ennyi fegyvert bevinni egy hotelbe?
23 fegyvert találtak a Los Angeles-i lövöldözés elkövetőjének szobájában. Miért nem ellenőrizte senki Stephen Paddockot?

Kedden nyilvánosságra hoztak néhány – a lövöldözés idején készült – videofelvételt, amelyből kiderül, hogy Paddock a sorozatokat 9-11 perc alatt adta le.

A nyomozók összesen 47 tűzfegyvert találtak három, általuk átfésült helyszínen

– Paddock hotelszobájában, Mesquite városi otthonában és egy másik hozzá köthető renói ingatlan területén – közölte Jill Snyder, az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájának különléeges ügynöke.

Az amerikai sajtó megjelentette azokat a brit the Daily Mail című lapban közölt fotókat is, amelyek a szállodai szobát mutatják, a képeken egy halott férfi – feltehetően a tettes – lába látszik, valamint a szobában szanaszét heverő fegyverek.

A rendőrök egyelőre sötétben tapogatódznak a tettes indítékát illetően. Lombardo seriff újságíróknak hangsúlyozta: gondosan kitervelt akcióról volt szó, erre utalnak a szállodában talált lőfegyverek típusai és a rengeteg lőszer is.

Nagyon részletesen eltervezte, és biztos vagyok abban is, hogy minden körülménnyel számolt

– fogalmazott a seriff. Bár a hétfői hírek még arról szóltak, hogy Marilou Danleyt, Paddock barátnőjét tisztázták a rendőrök, kedden Joseph Lombardo azt nyilatkozta: a nő ismét a rendőrség érdeklődésének homlokterébe került, mert esetleg mégis köze lehet a történtekhez.

REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus

Beszélünk vele

– szögezte le Lombardo.

A nyomozók azt remélik, hogy a 62 éves Marilou Danley, aki együtt élt Paddockkal, segíthet az indítékok feltárásában. A kedd esti hírek szerint Danley a Fülöp-szigeteken tartózkodik, bár Robespierre Bolivar, a Fülöp-szigetek külügyminisztériumának szóvivője azt nyilatkozta, hogy információik szerint a nő nincs már az országban.

A Nevada Independent című lap – rendőrségi forrásokra hivatkozva – azt közölte, hogy Danley fülöp-szigeteki születésű ausztrál állampolgár, aki házasság révén került az Egyesült Államokba.

Harminc ember életét mentette meg egy férfi Las Vegasban, mielőtt nyakon lőtték
Pánikba esett emberek életét mentette meg, akik nem tudták, mit csináljanak.

Szintén rendőrségi források hozták nyilvánosságra, hogy Stephen Paddock a tette elkövetése előtti héten százezer dollárt utalt át a Fülöp-szigetekre, ám azt egyelőre nem tudni, hogy az átutalás pontosan mikor történt és ki volt a címzettje. Az FBI a fülöp-szigeteki hatóságokkal együttműködve dolgozik a részletek felderítésén.

Donald Trump amerikai elnök, mielőtt Puerto Ricóba indult a hurrikán károsultjainak meglátogatására, újságíróknak azt mondta: Stephen Paddock “tébolyult” ember volt.

A kongresszusban a politikusok egyperces néma csönddel adóztak az áldozatok emlékének.

(MTI)

Kiemelt kép: David Becker/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik