Nagyvilág

Meghalt az invázió utáni első iraki elnök

Dzsalal Talabani volt Irak történetének első kurd államfője. 83 éves korában hunyt el.

83 éves korában elhunyt Dzsalál Talabáni, Irak első nem arab elnöke – jelentette az iraki állami televízió kedden. Az iraki Kurdisztán székhelyén, Erbílben született kurd származású Talabánit 2005-ben, két évvel Szaddám Huszein iraki diktátor megbuktatása után választották Irak elnökévé. A kurdok önrendelkezését támogató volt elnök 2014-ben mondott le az elnöki tisztségről.

A család egy közeli barátja és egy magas rangú erbíli kurd vezető elmondta, hogy Talabáni egészségi állapota az elmúlt napokban gyorsan romlott. 2012-ben agyvérzést szenvedett, azóta többször is kórházban ápolták.

A kurdisztáni függetlenségről szeptember 25-én tartott népszavazás előtt egy német kórházba szállították kezelésre, ahol kedden elhunyt. Vele volt felesége és két gyermeke is. Pártja, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) egyik magas rangú vezetője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek Talabáni halálhírét.

Tisztelettel adózunk Talabáni emléke, az egyetlen elnök előtt, akinek a halála elszomorítja az arabokat, a kurdokat és az összes többi etnikumot egyaránt

– mondta Zana Szaid kurd képviselő. “Dzsalál bácsi” – ahogyan a hívei becézték – fiatalon lépett be az 1946-ban alapított Kurdisztáni Demokratikus Pártba (KDP), és részt vett az első nagy kurd lázadásban 1961-ben.

1975-ben megalapította a Kurdisztáni Hazafias Szövetséget, és félelmetes politikai riválisa lett Maszúd Barzáninak, az iraki Kurdisztán jelenlegi elnökének. Esküdt ellensége volt a kurdokat évtizedeken át elnyomó Szaddám Huszein volt elnöknek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik