Nagyvilág

Washington egy témában hajlandó tárgyalni Észak-Koreával

A Trump-kormányzat csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról hajlandó tárgyalni Phenjannal - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője.

Sarah Huckabee Sanders szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki a Trump-kormány álláspontját – írja beszámolójában az MTI.

Mint mondta, az Egyesült Államok jelenleg semmiféle tárgyalást nem folytat Észak-Koreával.

Világosan elmondtuk, hogy most nincs itt a tárgyalások ideje, az egyetlen téma, amelyről szó volt vagy szó lehetett, hogy miként hozzuk haza az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárokat

– fogalmazott Sarah Huckabee Sanders.

Van még egy pusztító fegyver Észak-Korea kezében
A nukleáris bombák tesztelése két dologra jó: riogatásra és figyelemelterelésre. Észak-Korea tökéletesre fejleszti a hekkerhadseregét, amely beláthatatlan következményekkel járó támadásokat hajthat végre világszerte.

Az egyik újságíró felvetette, vajon Rex Tillerson külügyminiszter élvezi-e még Donald Trump elnök bizalmát, tekintettel arra, hogy az elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben miniszterével ellentétes álláspontot képviselt és azt írta, hogy a tárgyalás Észak-Koreával nem több, mint időpazarlás.

Takarékoskodj az energiáddal, Rex!

– intette Trump Tillersont, aki Pekingben azt mondta, hogy Washingtonnak vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Az újságíró felvetésére a szóvivőnő csak annyit mondott: az elnök és a Kínában tárgyaló külügyminiszter az elmúlt 24 órában telefonon beszélt egymással.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború.

A TheWall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a féken tartás. Ez a politika egyébként nem új, George Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején -éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében – az akkori Szovjetunió ellen.

(kiemelt kép: Fotó: Chris Kleponis/Pool via CNP/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik