Nagyvilág

Tömegmészárlás Las Vegasban: „Adjatok fegyvert, leszedem ezt a szemétládát!”

Vasárnap a 64 éves nevadai Stephen Paddock tüzet nyitott egy koncert közönségére Las Vegasban. Az eddigi információk szerint több mint 50-en meghaltak és 400-an megsebesültek, ez Amerika eddigi legsúlyosabb tömegmészárlása. A halottak között van az elkövető is, és legalább két rendőr. Az elkövető egy hotel 32. emeletéről nyitott tüzet a koncertet hallgató többezres tömegre.

A Guardian beszámolója szerint jóval a tömegmészárlás után is véres pólójú emberek botorkáltak a helyszínen.

Pánik és hisztéria volt, egymást taposták az emberek. Átugrottunk falakon, autókon, az életünkért futottunk. Soha nem futottam ilyen gyorsan, és soha nem féltem ennyire az egész életemben

–   nyilatkozta a lapnak egy túlélő.

Las Vegas-i lövöldözés: mit lehet tudni az elkövetőről?
A 64 éves Stephen Paddock hotelszobájában egész fegyverarzenált találtak. Fotó is van a férfiról.

Egy másik szemtanú azt mesélte, hogy látta, ahogy a golyók eltalálják az embereket, és a lövedékek járdán szikráztak.

Két lánnyal egy autó mögé futottam. Összebújtunk, ezért van rajtam a vérük. Az egyik lányt a lábán lőtte meg, a másiknak a vállát érte találat. Nem szűnt meg a lövöldözés, így mindannyian futottunk tovább.

Sokan arról számoltak be, hogy úgy hallatszott, több irányból lőnek, és minden újratöltés után egyre közeledni érezték a lövéseket.

Valaki azt kiabálta, kapcsolják le a fényeket! Ezután a sötétben látni és hallani lehetett, ahogy a lövedékek földet érnek. Többen a rendőrautók mögött találtak menedéket. Volt katonákat hallottunk kiabálni: Adjatok fegyvert, leszedem ezt a szemétládát!

Ez nem egy vicc vagy átverés

A BBC-nek két fiatal nyilatkozott, akik közel a színpadhoz, az első sorokban nézték a koncertet. A harmadik szám körül észlelték a lövéseket, de először azt hitték, hogy tűzijáték kezdődött, a show részeként. Még az énekes sem hagyta abba a koncertet. De pár másodperccel később már azt látták, hogy lemenekül a színpadról a zenekar, elsötétült minden.

Az emberek azt kiabálták, hogy hasra!, hasra! Ekkor már tudtuk, hogy mi történik. Semmit nem láttunk, csak a lövéseket hallottuk.

Menekülés közben sok vérző embert láttak, volt olyan, akinek az arcát és a mellkasát is vér borította. Elmondták azt is, hogy sok volt a gyerek és az idős a tömegben.

Nevadában van az Egyesült Államok egyik legenyhébb fegyverkezési törvénye. Engedélyezett például az, hogy valaki fegyvert tartson úgy, hogy nincs regisztrálva. Csak akkor ellenőrzik az illetőt, amikor a fegyvert vásárolja, ugyanakkor szabadon el is adhatja bárki a fegyverét. Nevada állam törtvényei nem tiltják az automata fegyvereket, és nincsen limitálva a lőszermennyiség sem.

Szintén a BBC-nek nyilatkozott egy nő, aki azt mondta, 30-40 lövés dördült, aztán szünet, majd újrakezdődött az egész.

Egy férfi az angliai Bristolból utazott Las Vegasba a koncertre.  Az első sorokban állt, amikor hallotta a lövéseket.

Mindenki lebukott a földre, kivéve én. Aztán láttam, hogy az emberek elkezdik egymást taposni, és akkor már én is lebuktam.

Biztonságos helyre vezettek minket, a hotelbe, amit bezártak. Elszakadtam a barátaimtól, de már sikerült beszélnem velük, jól vannak.”

„Szent ég. Fejen lőtték ezt a lányt. Kib***ott őrület” – videók a Las Vegas-i mészárlásról
Tucatnyi videofelvétel örökítette meg a golyózápor elől sikítozva menekülő és rémülten fedezéket kereső embereket.

Egy másik brit turista arról számolt be, hogy mekkora volt a káosz a helyszínen.

Láttuk, ahogy a lövedékek eltalálnak embereket. Ekkor vált világossá, hogy ez nem egy vicc vagy átverés. Lelőttek embereket, akik épp menekülni próbáltak. Totális káosz uralkodott.

Az Independent egy német nő történetét találta meg a Twitteren, aki egy McDonald’s menedzserének köszönheti életét. Marie-Sophie arról tweetelt, hogy egy koncerthelyszínhez közeli gyorsétterem fagyasztójában bújt meg a lövöldözés alatt.

A nap, amikor a gyorskaja megmentette az életemet. Ez volt életem legijesztőbb estéje. Örökké hálás leszek annak a McDonald’s menedzsernek, aki bezárt minket a fagyasztóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik