Nagyvilág

Megint elzárásra ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust

Alekszej Navalnijt (Alekszej Navalnijt)
Alekszej Navalnijt (Alekszej Navalnijt)

Húsz nap elzárásra ítélte egy orosz bíróság Alekszej Navalnijt, megzavarva ezzel az elnöki tisztségért induló orosz ellenzéki politikus kampányterveit – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség.

Navalnijt abban találta vétkesnek a bíróság, hogy ismételten megsértette a gyülekezések és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket – közölte az ellenzéki politikus szóvivője.

A 41 éves, ügyvéd végzettségű ellenzéki aktivistát pénteken vették őrizetbe, amikor egy Nyizsnyij Novgorodban tervezett ellenzéki megmozdulásra készült elutazni.

Navalnij, aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be, az idén pedig két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Ezek miatt az idén már két ízben is elzárásra ítélték.

A jelenlegi bírósági ítélet értelmében Navalnij nem lesz képes megjelenni a Vlagyimir Putyin orosz elnök szülővárosában, Szentpétervárott tervezett október 7-i gyűlésen.

Az aktivista Twitteren élcelődött, eszerint – mint írta – Putyin olyannyira fél Navalnij híveinek gyűléseitől, hogy “meglepte magát egy kis ajándékkal a közelgő évforduló alkalmából”. Vlagyimir Putyin ugyanis október 7-én ünnepli 65. születésnapját.

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztással kapcsolatban Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálja magát, annak ellenére is, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte: hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem indulhat a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik