Nagyvilág

Kinyírta a spanyol kormány a katalán népszavazást

A spanyol kormány katalóniai megbízottja bejelentette: kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét. A katalánok közvetítőt szeretnének, hogy a konfliktus rendeződhessen.

A spanyol kormány katalóniai megbízottja bejelentette: kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét,

teljes mértékig lehetetlenné téve a népszavazás megtartását.

Enric Millo, a madridi központi kormány legmagasabb rangú katalóniai tisztségviselője elmondta, hogy a spanyol csendőrség ügynökei bírói felhatalmazással átkutatták szombaton a katalán kormány kommunikációs központját, és működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna.

A spanyol kormány megbízottja ennek kapcsán kizárta annak a lehetőségét, hogy “megtartsanak egy tényleges referendumot a katalán regionális kormány által biztosítani ígért garanciák mellett”.

A katalán legfelsőbb bíróság pénteken határozatban szólította fel a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt a mobiltelefonos applikációt, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova kell menniük voksolni a spanyol hatóságok által betiltott vasárnapi függetlenségi népszavazáson, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított.

Politikai földrengés fenyegeti a Barca jövőjét
Október elsején függetlenségi népszavazást rendeznek Katalóniában, amibe a Barcelona is beleremeghet. Ha a katalánok elszakadnának Spanyolországtól, annak beláthatatlan következményei lehetnének.

A spanyol kormány szombaton bejelentette azt is: a szavazásra kijelölt 2315 iskola közül 1300-at már lezártak a rendőrök.

A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban lévő szülőket felszólította, hogy vasárnap 6 óráig hagyják el az épületeket. Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették, hogy a hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni őket, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

Közben Carles Puigdemont, Katalónia elszakadáspárti elnöke közvetítést kért a Madriddal kialakult konfliktusban. Mint mondta: “Ki kell fejezzük a közvetítés iránti világos szándékunkat, akár az igenek győznek, akár a nemek.” A katalán elnök nem fordult valamely konkrét intézményhez, de nyilatkozatában megemlítette az Európai Uniót.

A katalán elnök azt mondta, bármikor kész lemondani az alkotmánybíróság által betiltott függetlenségi népszavazásról, amennyiben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök konzervatív kormánya elfogadja, hogy elkezdődjön egy olyan párbeszéd, amely végül lehetővé tenné egy legális referendum megtartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik