Nagyvilág

Véget ért a berlini színházblokád 

A német főváros egyik leghíresebb teátrumát hat napig tartották megszállva.

A városvezetés fejlesztéspolitikája ellen tiltakozó Porból csillogást (Staub zu Glitzer) nevű művészkollektíva múlt pénteken foglalta el a Volksbühne színház épületét. Az akció végig erőszakmentes volt, vigyáztak a házra, közadakozásból szerzett tisztítószerekkel minden reggel kitakarítottak, filmvetítéseket, programokat szerveztek.

A csoport a házfoglalással nem a széles körben vitatott színházigazgató, a nyáron munkába állt Chris Dercon tevékenysége ellen tiltakozott, hanem a városvezetés településfejlesztési politikája és az úgynevezett dzsentrifikáció, vagyis az ellen, hogy a lakbérek gyors és nagy emelkedése miatt az alacsony jövedelműek kiszorulnak Berlin peremére, a jobb negyedeket ellepik a gazdagok.

Ha ezt a folyamatot nem sikerül megállítani,

Berlin ugyanolyan város lesz, mint a többi, és az pocsék lenne

– emelték ki nyilatkozataikban, hozzátéve, hogy a dzsentrifikáció elleni küzdelem központjává akarják tenni a Volksbühnét. A színház vezetői az aktivistáknak felajánlották, hogy hosszabb távon használhatják az egyik termet és az épület melletti pavilont, de a javaslatot elutasították.

Így végül pénteken rendőrök vetettek véget a blokádnak. A berlini rendőrség szóvivője szerint az akció erőszakmentes volt, a művelet hangulatát

a művészi gondolkodásmód jellemezte.

Chris Decront tavaly lett a közpénzből működő Volksbühne intendánsa. Kinevezése tiltakozást váltott ki, a bírálók attól tartanak, hogy a londoni Tate Modern múzeum belga származású volt igazgatója eltávolodik a százéves hagyománytól, a társadalmi problémák felmutatására törekvő színházból a legszélesebb rétegek ízlését kiszolgáló kommersz rendezvényközpontot csinál.

Decron 2011-től állt a világ legfelkapottabb kortárs művészeti múzeumának élén, előtte nyolc évig a müncheni Haus der Kunst vezetőjeként keltett feltűnést újításaival, de vezetett brüsszeli, rotterdami, New York-i galériákat is. Színházi tapasztalata nincs. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik