Nagyvilág

Ez lehet a Mona Lisa meztelen vázlata

Egy 150 éve művészeti gyűjteményben őrzött szénrajz lehet a Mona Lisa vázlata francia szakértők szerint – írja a BBC.

A meztelen nőről készült portrét Monna Vanna néven tartják számon, és azt már korábban is tudták róla, hogy Leonardo da Vinci műhelyében készült. Mostanra viszont elegendő bizonyítékot sikerült begyűjteni ahhoz, hogy megállapítsák, mindkét mű tőle származik.

A párizsi Louvre-ban végrehajtott vizsgálatok alapján a kurátorok úgy vélik, hogy a skicc legalább egy része Leonardo alkotása.

Figyelemre méltó a rajt színvonala, ahogy az arcot és a kezet ábrázolták rajta. Nem egy halvány másolat. Olyasvalamit vizsgálunk, amin a Mona Lisával párhuzamosan dolgoztak Leonardo életének végén. Szinte biztosan egy olajfestmény előkészületi munkáival állunk szemben

– mondta Mathieu Deldicque szakértő az AFP-nek.

Bizonyítékkén említette, hogy a két festményen a kezek és a test szinte teljesen megegyeznek, a portrék mérete is azonos, és hogy a nőalakot körbelyuggatták, ami arra utal, hogy mintaként szolgált a vászon előkészítéséhez.

A megállapításaikat ugyanakkor óvatosan kezelik, mert a fej körüli árnyékolás jobbkezes alkotóra utal, pedig Leonardo da Vinci a bal kezével rajzolt.

És most már annyit beszéltünk róla, hogy meg is mutatnám a vázlatot:

Fotó: Wikimmedia Commons

(kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik